Van links naar rechts: burgemeester Hubert Bruls met echtgenote Ilse, wethouder Grete Visser en gemeentesecretaris Arne van Hout als Abba bij Le Café in de Grotestraat.
Volledig scherm
Van links naar rechts: burgemeester Hubert Bruls met echtgenote Ilse, wethouder Grete Visser en gemeentesecretaris Arne van Hout als Abba bij Le Café in de Grotestraat. © Bert Beelen

Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls steelt de show als Benny van Abba

NIJMEGEN - Ieder jaar is het weer een geliefd thema: hoe gaat burgemeester Hubert Bruls verkleed met carnaval. Eerder maakte hij al furore als kip, Elvis en markies. Zondag was hij Benny van Abba. Samen met zijn vrouw Ilse, wethouder Grete Visser en gemeentesecretaris Arne van Hout vormde hij de Zweedse supergroep. 

Omdat de optocht niet doorging, ging het kwartet de stad in om het feest in diverse cafés te vieren.

Het was een bijzonder weekend in het Knotsenburgse carnaval. De eerste dag van het feest viel samen met de jaarlijkse herdenking van het bombardement op de binnenstad van Nijmegen, 22 februari 1944. 

Voor Bruls lagen ernst en verdriet van de herdenking en het grote plezier van het feest dicht bij elkaar. Op het ene moment stond hij met gebogen hoofd en ambtsketen plechtig bij monument De Schommel, in hetzelfde weekend stampte hij als Benny van Abba op Chiquitita in café Le Café. ,,Dat zijn wel dubbele gevoelens”, beaamde hij. ,,Carnaval is als het leven zelf, maar het leven is niet altijd carnaval.”  

Drie bezoekers overleefden niet

Ook op 22 februari 1944 werd carnaval gevierd, maar Bruls memoreerde in zijn toespraak dat het voor drie bezoekers een zwarte dag zou worden. ,,Ik heb het verhaal gelezen van Koosje Droomers, Joke Schuijers en Catrien Bressers, drie jonge vrouwen uit Macharen en Berghem, die naar Nijmegen kwamen om carnaval te vieren. Drie jonge vrouwen, die nog nauwelijks in een trein hadden gezeten, voor het eerst in Nijmegen kwamen en zich verheugden op een mooie en gezellige dag. Zij kwamen op de Grote Markt om het leven. Koosje stierf aan haar verwondingen in het Canisiusziekenhuis, de lichamen van Joke en Catrien zijn nooit meer gevonden.”

Na de indrukwekkende plechtigheid had hij nog genoeg tijd zich om te kleden, iets te eten en een paar uur later weer in carnavalsuniform klaar te staan voor de sleuteloverdracht aan prins carnaval. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.