Nijmeegse cardioloog Angela Maas uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van Nederland

NIJMEGEN - Cardioloog Angela Maas is door het feministische tijdschrift Opzij uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van Nederland. ,,Ze is onze eerste cardiofeministe en strijdt al ruim dertig jaar om het vrouwenhart op de kaart te zetten”, aldus het blad. 

Zij is de eerste hoogleraar Cardiologie voor vrouwen in Nederland. Maas specialiseerde zich in hartklachten bij vrouwen, die zich anders uiten dan bij mannen.

,,De man was de norm, hartklachten bij vrouwen waren vager en werden door mannelijke artsen afgedaan als óf overgangsklachten óf gezeur”, aldus Maas, die werkzaam is op het Radboudumc. 

Angela Maas studeerde medicijnen in Groningen en werkte in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem/Velp en de Isala Klinieken in Zwolle. In 2003 was zij de eerste in ons land met cardiologische spreekuren, specifiek voor vrouwen. In 2012 werd ze hoogleraar Cardiologie voor vrouwen in het Radboudumc. Ze is gehuwd en heeft twee zonen. 

In 2015 werd Maas al eens uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouwelijke arts. In 2012 was zij volgens Opzij nog de meest machtige vrouwelijke arts. 

Claudia de Breij

In de categorie Bedrijfsleven wijst Opzij Simone Brummelhuis aan als invloedrijkste vrouw. Ze is commissaris bij onder meer Schiphol en Rabobank en oprichter van ondernemersnetwerk The Next Women.

De categorie Cultuur wordt aangevoerd door cabaretière Claudia de Breij, om ‘haar stevige meningen en bijzondere observaties’. In de mediacategorie is de toppositie voor AD-columnist Angela de Jong, die door het tijdschrift ‘een genadeloze televisierecensent’ wordt genoemd.

De meest invloedrijke vrouw in de politiek is PvdA-prominent Lilianne Ploumen, vanwege haar fonds She Decides waarmee ze zich hard maakt voor veilige abortussen, adequate kraamzorg en seksuele voorlichting. Voetbalkeeper Sari van Veenendaal is de invloedrijkste vrouw op sportgebied, vindt Opzij. SER-voorzitter Mariëtte Hamer staat bovenaan de categorie Openbaar bestuur en openbare orde.

Volledig scherm
Professor Angela Maas, cardioloog en hoogleraar, gespecialiseerd in vrouwenharten. © Erik Smits

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.