Volledig scherm
Een autobrand in Nijmegen © GinoPress

Nijmeegse fracties willen debat over reeks autobranden

NIJMEGEN - De Nijmeegse fracties van de VVD en Stadspartij DNF willen in de gemeenteraad een debat over de recente reeks van autobranden in Nijmegen. Het afgelopen half jaar zijn liefst 28 auto’s in Nijmegen in brand gevlogen. Afgelopen weekend was het wederom raak: twee auto’s aan respectievelijk de Anjelierenweg en de Floraweg brandden volledig uit.

Aangestoken werk, zo concludeerden de politie al snel. Net als het overgrote deel van de andere autobranden. De politie liet onlangs al weten in het duister te tasten over een motief en geen enkel scenario uit te sluiten: ,,Het lijkt erop dat de doelwitten volstrekt willekeurig zijn gekozen.”

En dat is zorgelijk, zegt VVD-raadslid Nick de Graaf. In een brief aan het college van burgemeester en wethouders pleitte hij onlangs voor meer tijdelijk cameratoezicht. ,,Dat kan aan de hand van mobiele camera’s”, aldus de Graaf. ,,Die kan een gemeente plaatsen in wijken waar veel autobranden plaatsvinden. Het kan helpen bij de opsporing, maar net zo goed een preventieve werking hebben.”

Twijfels

een schriftelijk antwoord laat het college weten twijfels te hebben bij het plan van de VVD en DNF: ‘De burgemeester mag toezichtcamera’s alleen inzetten in het belang van de openbare orde. Los nog van de vraag of daarvan sprake is, is het ook nog maar de vraag of dit middel functioneel is om autobranden te voorkomen.’

De Graaf: ,,Ik vind dat je als college een signaal moet afgeven en een oogje in het zeil moet houden als het misgaat. En wanneer is de openbare orde dan wel in het geding? Dat zijn kwesties die ik met de raad wil bespreken.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.