Nijmeegse gedachten over vrijheid op de gevel van
Stadsschouwburg Nijmegen

Foto-albumNIJMEGEN - Wat betekent vrijheid voor Nijmegenaren? Kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes zijn de straat op gegaan om het de mensen te vragen. Wat zij hoorden, werd de basis van een lichtkunstwerk dat tot en met 21 december te zien is. 

De Nijmeegse ideeën over vrijheid zijn geprojecteerd op de wand van de Stadsschouwburg aan de kant van de Nassausingel. De tekst wisselt telkens.

Quote

Met dit kunstwerk proberen we het hedendaag­se gevoel van vrijheid te laten zien in al zijn facetten

Voor de één is vrijheid ‘Dat ik doe wat ik wil’. Een ander vindt ‘Ik voel me vrij als iedereen gelukkig is’. Een puber klaagt over zijn moeder die zijn vrijheid beperkt. Een persoon met een ouderwets schuin handschrift schrijft: ‘Ik ben mij vrijwel dagelijks bewust van de vrijheid’.

Lichtkunstwerk op Stadsschouwburg en De Vereeniging.
Volledig scherm
Lichtkunstwerk op Stadsschouwburg en De Vereeniging. © Gerard Verschooten

,,Je ziet dat het begrip vrijheid verschillend wordt beleefd”, zegt Femke Kempkes. ,,Met dit kunstwerk proberen we het hedendaagse gevoel van vrijheid te laten zien in al zijn facetten.”

De geprojecteerde teksten zijn een selectie. In het theatercafé van de Stadsschouwburg zijn alle door Nijmegenaren geschreven teksten over vrijheid opgehangen. Wie er iets aan toe te voegen heeft, kan er tot en met 21 december zelf een briefje bij hangen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.