Volledig scherm
Vleesverkoop op de markt in Masaya. © Gerard Verschooten

Nijmeegse hulp aan Nicaragua wordt onmogelijk: ‘Dan brengen we de inwoners in gevaar’

NIJMEGEN -  Stichting Stedenband Nijmegen-Masaya legt na 33 jaar het werk neer. Volgens voormalig voorzitter Ron Stevens is het onmogelijk om nog hulp te bieden. 

De Nicaraguaanse president Ortega maakt het Stichting Stedenband Nijmegen-Masaya (SSNM) niet makkelijk. Sinds april 2018 is het mis in Nicaragua vanwege bezuinigingen op het sociale stelsel. ,,Als stichting kunnen we niet veel meer doen”, zegt voormalig voorzitter Ron Stevens. 

Veel inwoners, vooral jonge mensen, gingen de straat op. Stevens: ,,De protesten waren vreedzaam, maar vanuit de regering werd gereageerd met gewapende militairen. Er vielen meer dan 300 doden. Toen hebben wij als stichting gezegd: dit kunnen we niet accepteren.”

Gevaar

Door de nieuwe situatie in Nicaragua is het onmogelijk om hulp te blijven bieden. ,,Als we geld overmaken, lopen we het risico dat het regime daar iets achter zoekt. Dan brengen we de inwoners in gevaar. Alle contacten die we hebben gelegd, blijven bestaan. Op die manier hopen we Masaya, waar nodig, toch te kunnen helpen.”

Quote

In Nicaragua is geen sociaal vangnet. Iemand die door een ongeval gehandi­capt raakt, staat er alleen voor

Ron Stevens, Voormalig voorzitter Stichting Stedenband Nijmegen-Masaya

De laatste paar jaar was de SSNM al niet meer zo actief in Masaya. Het laatste project, ondersteuning aan gehandicapten, is net afgelopen. ,,In Nicaragua is geen sociaal vangnet. Iemand die door een ongeval gehandicapt raakt, staat er alleen voor. De afgelopen tweeënhalf jaar hebben wij hen geholpen met het opzetten van hun eigen bedrijfje.”

Stichting Stedenband Nijmegen-Masaya werd opgericht in 1986. ,,De rechtse dictatuur was toen net tot een einde gekomen. In Nijmegen was veel bewondering hiervoor”, vertelt Stevens. ,,Verschillende groepen steunden de inwoners. Masaya kon onze hulp goed gebruiken.”

Brief

Stevens heeft namens SSNM een brief geschreven aan de Nijmeegse gemeenteraad. ,,Als stichting hebben wij ons werk stopgezet, maar de stedenband bestaat nog steeds. Wij vragen ons af hoe de gemeente daar nu tegen aan kijkt.” Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat zij daar binnenkort overleg over hebben.

In augustus schreef PvdA-gemeenteraadslid Theo de Wit al een brief aan burgemeester en wethouders over de stedenband met Masaya. Volgens hem was samenwerking met het stadsbestuur niet meer mogelijk vanwege de politieke situatie in Nicaragua. Het college liet weten dat zij de band met Masaya beschouwt als een band tussen bevolkingen. De opheffing van de SSNM betekent niet dat de gemeente dat voorbeeld zal volgen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraaien
    PREMIUM

    Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraai­en

    ARNHEM - Je denkt dat je rustig en veilig woont, en opeens moet je je huis uit vanwege een gaslucht en explosiegevaar. Het gebeurde afgelopen zomer in Nijmegen twee keer binnen vier dagen: aan de Gildekamp in Lindenholt op 8 juli 2019, en aan de Neerbosscheweg vlak bij het Goffertstation op 11 juli. Wat de geestelijke gezondheidszorg niet kan voorkomen, komt bij de rechter op het bord. En wat doet die ermee?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.