Volledig scherm
PR dgfoto Gelderlander Nijmegen: appartementencomplex van Stuworld aan de Genestetlaan, populair onder jongeren. © Paul Rapp

‘Nijmeegse jongeren moeten voorrang krijgen op woningmarkt’

NIJMEGEN - Geef jongeren uit Nijmegen voorrang op de woningmarkt in de stad. Dat zegt Paul Eigenhuijsen, raadslid van VoorNijmegen.nu. Woensdagavond dient Eigenhuijsen een motie in tijdens de gemeenteraad.

Eigenhuijsen ziet een structureel probleem op de Nijmeegse woningmarkt. ,,Voor Nijmeegse jongeren is het onmogelijk om een huurwoning te krijgen als je klaar bent met leren. Concreet zien we in de regio Nijmegen dat er een enorme vraag naar huurwoningen is, maar dat daar nauwelijks aanbod tegenover staat.‘’

Om de Nijmeegse starter meer kans te bieden, wil Eigenhuijsen een nieuwe regel toevoegen in de huisvestingsverordening. ,,Hoe lang je ergens woont zal alleen bij een gelijke inschrijftijd mee gaan tellen in de toezegging van een huurwoning. Wanneer een Nijmegenaar dus eenzelfde inschrijftijd heeft bij Entree als iemand uit Wageningen, krijgt de Nijmegenaar voorrang op een huurwoning in de regio.”

In Amsterdam ligt er al een voorstel om een soortgelijke regel toe te voegen aan de huisvestingsverordening per 2020.

Moeilijk een starterswoning te krijgen

Op dit moment gelden dezelfde voorrangsregels voor iedereen op de startersmarkt. Starter Esmée de Koning (27) merkt dat het hierdoor nog steeds moeilijk is een starterswoning te krijgen. ,,Bij woningcorporatie Entree heb je zo 800 mensen voor je met een loting. Ook betaal je voor de meeste huurwoningen 1000 euro of meer, wat lastig op te hoesten is voor een starter.”

PvdA Raadslid Charlotte Brand is benieuwd wat de wethouder hierover te zeggen heeft over de motie. ,,Ik weet niet of het plan juridisch haalbaar is. Dat zal getoetst moeten worden. Maar dat we iets moeten doen voor de Nijmeegse starter is duidelijk.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.