Feestelijke opening van  99+1 in Museum Het Valkhof.
Volledig scherm
Feestelijke opening van 99+1 in Museum Het Valkhof. © DG

Nijmeegse kunstwereld loopt uit voor '99+1'

NIJMEGEN - Een tentoonstelling waar bij de opening zo'n duizend mensen op af komen. Zo ging '99+1' vrijdagavond van start in Museum Het Valkhof. De expositie en het bijbehorende boek laten de diversiteit zien van de Nijmeegse beeldende kunstenaars.

99+1 begon met een boek en uiteindelijk werd het tevens een tentoonstelling waarvoor 99 werken van 99 verschillende Nijmeegse kunstenaars bij elkaar zijn gebracht. Een megaklus van schrijver Nico Huijbregts, vormgever Pascale Companjen en fotograaf Inge Hondebrink.

Autonoom kunstwerk

De schrijver schreef 99 essays waarin autonoom kunstwerk centraal stond, Inge Hondebrink maakte portretten van de makers op hun werkplek en de vormgever bracht het bij elkaar in een fors boek. Ze zijn er jaren mee bezig geweest.

Het boek is mede tot stand gekomen dankzij honderden sponsors die grote en kleinere bedragen doneerden. En natuurlijk dankzij de kunstenaars 99 die meewerkten. Volgens Hedwig Saam, de nieuwe directeur van Museum Het Valkhof, maakt die gezamenlijke inspanning dit project zo speciaal.

Complimenten waren er behalve voor de drie initiatiefnemers ook voor curator Barbara Kruijsen die al die verschillende werken op zo'n manier bij elkaar heeft gebracht dat het als een aangenaam geheel wordt ervaren.

De tentoonstelling is tot en met 16 september te zien. De hele zomer zijn er rondleidingen en atelierroutes. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.