Volledig scherm
Marloes (links) en Eefje (rechts) in Lingo © Screenshot

Nijmeegse Lingo-tweeling wint avond na avond: 'Echt niet verwacht’

NIJMEGEN - Het zijn dé taaltoppers van de Nederlandse televisie op dit moment: de Nijmeegse tweelingzussen Eefje en Marloes van Helvoort (28). De ene na de andere uitzending halen de twee doktoren al de finale van het bekende woordspelprogramma Lingo. Komen ze vanavond voor de achtste (!) keer in de finale te staan? 

Recordhouders zijn de fanatieke spellers tot nu toe al van het SBS-programma. Onder leiding van Jan Versteegh beleeft Lingo na jaren afwezigheid een comeback op tv. In de nieuwe opzet mag het winnende koppel steeds een dag later terugkomen. Niet eerder kwamen er deelnemers acht keer terug. 

,,Het is bizar. Dat we zolang in het programma zouden zitten, hadden we nooit verwacht. Superleuk”, zegt Eefje.

Confettikanon en poedersuiker

Volledig scherm
De tweeling met links Marloes en rechts Eefje © Screenshot

Op straat en op social media regent het reacties op de tweeling. Dagelijks zien meer dan 700.000 kijkers hoe de twee keien zijn in spellen. De taalvirtuozen hadden zelf vlak voor de eerste aflevering nog weinig vertrouwen in hun avontuur. Al bij de eerste aflevering hadden ze gedacht af te vallen. Eefje; ,,‘Ja, doei. Dit gaat hem echt niet worden’, ging door ons hoofd bij het zien van onze tegenstanders. Die deden al voor de vijfde keer mee en waren hartstikke goed.” 

Maar de twee waren beter dan ze zelf dachten. Zonder moeite raadden ze woorden als ‘kwalijk', ‘echter’ en zelfs het zeven-letterwoord ‘begonia’. Ook in het raden van de lange woorden van meer dan tien letters, die de kandidaten bij het raden 100 euro oplevert, zijn de zussen al vanaf aflevering één ware sterren. 

Woorden als confettikanon, poedersuiker en abrikozenpit weten ze zo uit hun mouw te schudden. ,,Hoe dat ons lukt? We hebben er écht geen verklaring voor. Het is een kwestie van puzzelen en goed kijken.”

Tactiek

Volledig scherm
Marloes (links) en Eefje raden een woord. © Screenshot

Echte puzzelfanaten noemen de zussen zich niet eens. Al zaten ze in de tijd van Lucille Werner en François Boulangé al vaak voor de buis om naar de tv-klassieker te kijken. ,,We waren vroeger óf te jong om mee te doen, óf je moest lid zijn van een loterij. Nu dat niet meer hoeft, konden we dus eindelijk onze kans pakken.” 

Eén tactiek willen ze wel verklappen: bij elke beginletter bedenken ze woorden met veel klinkers. De trouwe kijker ziet daardoor woorden als luiers en toilet veelvuldig voorbijkomen. ,,In die eerste twee beurten spellen we bijvoorbeeld eerst een woord met een ‘a’ en een ‘e’, en daarna met een ‘u’ en een ‘i’. Als je die klinkers al hebt, is het makkelijker om woorden te maken.”

Al leidt het soms nog tot een blunder. ,,Mensen spreken ons er nog steeds op aan dat we het woord infuus niet wisten te raden. Twee doktoren en dan zo'n woord niet weten. Dat kan natuurlijk niet.”

Quote

We waren vroeger óf te jong om mee te doen, óf je moest lid zijn van een loterij. Nu dat niet meer hoeft, konden we dus eindelijk onze kans pakken

‘Jan Versteegh echt een toffe gast’

Hoe goed ze ook met woorden zijn, het graaien van de ballen gaat de twee vooralsnog minder goed af. In de finale wisten ze pas twee keer ‘lingo’ te halen, waardoor ze er twee keer 2.500 euro bij kregen. ,,Zelfs toen we de eerste keer zeven ballen mochten pakken, hadden we geen Lingo. Dat was goed balen.”

Vanavond is te zien of ze voor de achtste keer door naar de finale gaan. Daar kunnen ze uiteraard nog niets over verklappen. Tot nu toe wisten ze wel al 7.440 euro en twee reischeques in de wacht te slepen. En natuurlijk die Lingo-sokken. ,,Natuurlijk dragen we die regelmatig. Het is een heel gewild item.”

Met een trots gevoel kijken ze tot nu toe terug op hun avontuur. ,,De sfeer in de studio, de mensen, de hele ervaring eigenlijk: het was echt geweldig om mee te maken.” En Jan Versteegh? ,,Hij is echt een toffe gast.”

Volledig scherm
De tweeling raadt het woord alpaca. © Screenshot
  1. Oproep: Zet jij je auto ook wel eens in parkeergarage De Kazerne?
    Oproep

    Oproep: Zet jij je auto ook wel eens in parkeerga­ra­ge De Kazerne?

    NIJMEGEN - Naar aanleiding van de bekladding van verschillende oldtimers in de Nijmeegse parkeergarage De Kazerne, komen we graag in contact met mensen die hun auto vaker in die garage parkeren. Of misschien is jouw oldtimers wel doelwit geweest. Ook met bewoners van het Limos-terrein willen we praten. Dat kan natuurlijk ook anoniem. Reageren kan door een mailtje met telefoonnummer te sturen naar c.beckers@gelderlander.nl.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.