Michiel Spanbroek, longarts in het CWZ in Nijmegen.
Volledig scherm
PREMIUM
Michiel Spanbroek, longarts in het CWZ in Nijmegen. © Paul Rapp

Nijmeegse longarts ziet hemelschreiende toestanden: ‘Op één avond stierven zeven coronapatiënten’

NIJMEGEN - Het coronavirus zorgt bij tijd en wijlen voor hemelschreiende situaties in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. ,,We hebben vorige week avonden gehad dat zeven patiënten kwamen te overlijden. Sinds twee weken gaan er elke dag wel mensen dood. Soms komt het overlijden zo snel dat de patiënt én familie niet of nauwelijks de tijd krijgen om het besef hierover door te laten dringen”, vertelt longarts Michiel Spanbroek.

Sinds drie weken werkt Spanbroek met zijn longteam, internisten en geriaters samen op gezamenlijke afdelingen waar in totaal zo’n honderd corona- en coronaverdachte patiënten kunnen worden opgenomen.  

Veel patiënten gaan weer gezond naar huis, weet Spanbroek. Maar met eigen ogen ziet hij ook de vernietigende kracht van het virus dat nog niet eens zolang geleden Nederland bereikte. ,,En dan te bedenken dat we misschien nog maar aan het begin van de crisis staan, de piek moet nog komen. Ik houd mijn hart vast voor wat ons nog te wachten staat”, waarschuwt hij.

Op ‘zijn’ corona-afdeling liggen, anders dan op de intensive care, met name oudere patiënten. Maar dat maakt het volgens hem niet minder heftig. Wat hem vooral zorgen baart? ,,De snelheid waarmee het virus mensen kan verzwakken. Het gaat soms zo snel dat kinderen hun moeder 's ochtends nog spreken en 's avonds al afscheid moeten nemen.” 

Quote

Voor allemaal kan gelden dat soms het einde razendsnel nadert

Michiel Spanbroek, longarts CWZ
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.