Volledig scherm
Theatergroep Stamppij uit Nijmegen. © Yorick de Vries

Nijmeegse musicalgroep Stamppij zesmaal genomineerd voor Amateur Musical Awards

Spannende dag voor Stamppij uit Nijmegen, deze maandag. Hengelen de acterende zangers en zingende acteurs prijzen binnen tijdens het Amateur Musical Awards Gala? Of blijft het bij de zes nominaties voor hun musical Nine?

De smokings en galajurken hangen klaar, de zenuwen nemen toe. Vanavond worden de landelijke Amateur Musical Awards (AMA’s) uitgereikt tijdens een gala in Rotterdam. Stichting Stamppij uit Nijmegen heeft maar liefst zes AMA-nominaties voor haar musical Nine. ,,Die AMA’s zijn het hoogst haalbare in de amateurmusicalwereld. Fantastisch dat we zo rijkelijk bedeeld zijn met kansen”, vindt Joost Huijs (nominatie beste mannelijke hoofdrol).

Harem en crisis

Huijs speelt regisseur Guido Contini, die een lekkere puinhoop van zijn leven maakt. De bijna veertiger houdt er, naast zijn vrouw, een flinke harem op na. En nu moet hij ook nog een filmscript schrijven dat maar niet wil vlotten. Contini hobbelt van crisis naar crisis, mede door zijn leugens.

Nine is een bestaande musical gebaseerd op de film 81/2 van Federico Fellini. Het verhaal heeft meerdere lagen: werkelijkheid, herinneringen en gedachten lopen door elkaar. ,,Het is vrij abstract”, aldus de spelers, die blij zijn met de nominaties, waaronder ‘beste musical drama’, ‘beste ensemble’ en ‘beste poster’.

Quote

Dit doe ik als hobby. Het niveau van Stamppij is hoog, dat maakt het voor mij interes­sant

Knallen bij voorstelling

De inzet en ambitie van de Nine-cast, 27 amateurartiesten, is enorm. ,,Het gaat er ‘positief perfectionistisch’ aan toe bij Stamppij. Het is zelfs beter georganiseerd dan ik vroeger als professional heb meegemaakt”, vertelt Linda de Wit (nominatie beste vrouwelijke hoofdrol, voor Luisa, de vrouw van Contini).

De Wit is zangeres van beroep. ,,Dit doe ik als hobby. Het niveau van Stamppij is hoog, dat maakt het voor mij interessant. Hier leer ik bovendien andere dingen, zoals acteren, dus ik ben gewoon amateur. De sfeer onderling is fijn, ontspannen en je ziet mensen echt groeien om uiteindelijk te knallen bij de voorstelling.”

Opgewekte melodie

De Nijmeegse Stichting Stamppij brengt met professionele begeleiding amateurs op een hoog musicalniveau. Nine is de derde productie die Stamppij in haar vijfjarige bestaan op de planken heeft gebracht. Een vierde is in de maak. Voor iedere productie moeten mensen opnieuw auditie doen.

Tijdens het gala in Rotterdam zingen de Nijmeegse genomineerde hoofdrolspelers en bijrolspeelster (Sophie Brus) in een medley met de andere kandidaten in hun categorie. Na de pauze mag het Nine-ensemble, de groep koorzangers en dansers, de tweede helft openen. ,,Dat is een hele eer. We zingen onze ouverture, een opgewekte melodie met de tekst ‘la la la’. Als we die maar onthouden, hahaha.”

Het gala begint om 19.15 uur en is hier live te volgen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Nijmeegse kleptomaan krijgt ‘allerlaatste kans’ om dwang te bedwingen
    PREMIUM
    Bij de politierechter

    Nijmeegse kleptomaan krijgt ‘allerlaat­ste kans’ om dwang te bedwingen

    Meneer S. (53) komt zuchtend binnen. Hij spreekt met verslagen stem en buigt regelmatig het hoofd want liever zou hij onzichtbaar zijn. Het enige frivole aan hem is de modieuze zonnebril op zijn haardos, maar verder zit er een man die zich diep schaamt na de zoveelste miskleun. En dat is steeds dezelfde: winkeldiefstal. Dit keer pikte hij op 8 september bij Albert Heijn in de wijk Meijhorst een paar handdoeken.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.