Nijmeegse Nachtwacht onthuld in volle Stevenskerk

VideoNIJMEGEN - Onder grote publieke belangstelling is zondagmiddag in de Stevenskerk de Nijmeegse Nachtwacht onthuld. Het schilderij van kunstenaar Sven Hoekstra is een groepsportret met 25 prominente stadsgenoten. 

Volledig scherm
Onthulling van het kunstwerk de Nijmeegse Nachtwacht van Sven Hoekstra in de Sint Stevenskerk: Een groot deel van de geportretteerden was aanwezig en ging op een groepsfoto. © Paul Rapp

Hoewel burgemeester Hubert Bruls zei dat ‘de volksmond’ waarschijnlijk koppig Nijmeegse Nachtwacht zal blijven zeggen tegen het imposante doek, kreeg het kunstwerk na de onthulling de titel: ‘Nijmegen, de mensen, de stad’. 

En wat een prachtig tijdsdocument en eerbetoon is het geworden, benadrukte Bruls, die tevreden vaststelde dat op de eerste Nijmeegse Nachtwacht van Hoekstra, een schilderij uit 1998, nog een flinke handvol hoogwaardigheidsbekleders staan, en deze keer nog slechts eentje: hijzelf. 

Alle 177.000 Nijmegenaren erop

Er zullen Nijmegenaren zijn, speechte Bruls, die thuis op de bank vinden dat ze er eigenlijk ook best op hadden gemogen. Alle 177.000 Nijmegenaren die samen deze stad maken hadden volgens Bruls niet misstaan op het schilderij, maar ‘dan was het geheel wel heel pointillistisch geworden.’

Geestig waren de woorden van schrijver en columnist Thomas Verbogt, die ook op het schilderij staat. Hij en Hoekstra zijn al veertig jaar bevriend. Verbogt voelde zich daarom vrij om een 'kleine kanttekening’ te plaatsen bij een verder schitterend resultaat. Na een fotoshoot die de kunstenaar maakte van Verbogt op een stormachtig perron van het station in Nijmegen, hield de schrijver zijn hart vast. Naar jezelf kijken valt nooit mee, constateerde Verbogt, maar naar dit schilderij kijken voelt als een manier thuiskomen.  

Volledig scherm
Onthulling van het kunstwerk de Nijmeegse Nachtwacht van Sven Hoekstra in de Sint Stevenskerk door burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en Sven Hoekstra zelf. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.