Drukte op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen in concertgebouw De Vereeniging, aan het begin van dit jaar.
Volledig scherm
Drukte op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen in concertgebouw De Vereeniging, aan het begin van dit jaar. © Paul Rapp

Nijmeegse oppositie: ‘Bezuinig op nieuwjaarsreceptie en seizoenskaarten NEC’

NIJMEGEN - Bezuinigen op nieuwjaarsreceptie en NEC- seizoenskaarten van wethouders. Als Nijmegenaren de bezuinigen in de portemonnee merken, dan moet ook de gemeente snijden in zogenoemde representatiekosten. Dat was woensdag de boodschap van oppositiepartijen VVD, PvdA, Stadspartij DNF en Gewoon Nijmegen. 

Verder vinden zij dat de Nijmegen duidelijk moet kiezen waarop bespaard moet worden, zodat de reserves op de bank in stand blijven. 

Afvalstoffenheffing en rioolrecht

Burgemeester en wethouders hadden de voltallige raad uitgenodigd mee te denken over welke koers te varen om het dreigende tekort van 11 miljoen tegen te gaan. De oppositiepartijen hadden ideeën genoeg. Huurders moeten toch weer afvalstoffenheffing en rioolrecht gaan betalen, er kan veel minder geld gestoken worden in het snel gasloos maken van de stad en er hoeft niet een miljoen extra naar de cultuur in de stad. 

En het is niet te verkopen dat de onroerendezaakbelasting omlaag gaat voor bedrijven, terwijl de lasten voor de inwoners juist toenemen. 

Wendy Grutters van de Stadspartij DNF vroeg daarbij ook de coalitiepartijen GroenLinks, D66 en SP om de afspraken uit het collegeakkoord bespreekbaar te maken. ,,Want hoe leggen we de Nijmegenaren uit dat ze geld moeten gaan betalen voor de plastic+-zak om daar winst op te maken, terwijl huurders tegelijkertijd geen afvalstoffenheffing hoeven te betalen.” Het CDA vindt de bezuinigingen op sport en wijkbudgetten veel te hoog.

Elke partij een stokpaardje

Het ligt moeilijk om sommige afspraken in het coalitieakkoord los te laten, zo bleek. Alle drie de partijen houden vast aan hun stokpaardjes. Voor Tobias van Elferen (D66) moet de ozb-verlaging voor bedrijven in stand blijven. ,,Om te laten zien dat Nijmegen niet alleen de belastingen verhogen voor ondernemers.” 

Hans van Hooft van de SP toonde zich erg gelukkig dat de CAZ, de voordelige aanvullende ziektekostenverzekering voor lage inkomens, in stand blijft voor huishoudens met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm. ,,Het gaat om 11.000 mensen die 72 euro ontvangen.” 

Fractievoorzitter April Ranshuijsen van GroenLinks wil  de voorgestelde bezuiniging van 8 ton op cultuur het liefst wat afzwakken. ,,Meer ruimte voor innovatie, amateurkunst en een breed aanbod is belangrijk om te behouden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.