Volledig scherm
De Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz. © 024geschiedenis

Nijmeegse opstandige historie is te zien tijdens geschiedenisweekend

NIJMEGEN - Sluip als een verzetsstrijder door de stad of kijk naar opstandig theater. Dit weekend is er in Nijmegen veel te beleven in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

Als oudste stad van Nederland doet Nijmegen volop mee aan de Maand van de Geschiedenis, dé gelegenheid om plaatselijke historie te laten zien. 

De activiteiten zijn geconcentreerd in het slotweekend van de herfstvakantie. Het thema is dit jaar 'Opstand'. Dat komt in Nijmegen volop aan bod.

Leerlingen van het NSG Groenewoud geven vrijdag het startsein van het geschiedenisweekend door het beeld van Mariken op de Grote Markt van een nieuwe 'hippe' outfit te voorzien. 

's Avonds is in de Stevenskerk de officiële opening van het geschiedenisweekend. Het programma bestaat uit 'opstandig theater', vurige debatten, protestliederen en cabaret. De presentatie is in handen van het duo de Ridders van Gelre. 

Verzet in oorlogstijd

Jong en oud kan zaterdag meelopen met de themawandeling Nijmeegs verzet in oorlogstijd of geheimschrift ontcijferen tijdens een speciale spionagetraining. Bovendien organiseert de studentenvereniging GSV Excalibur op het Mariënburgplein activiteiten waarbij het publiek spelenderwijs kennis maakt met de opstanden uit het Nijmeegse verleden.  

In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is een pop-up museum, genaamd De opstandige Nijmegenaar. Voor wie liever in zijn stoel blijft zitten, presenteert filmhuis LUX zaterdag historische beelden uit de opstandige geschiedenis van Nijmegen. 

De Radboud Universiteit geeft een reeks minicollege’s op het Mariënburgplein. Aan het eind van de zaterdagmiddag is aan de Zeigelhof tegenover café De Plak de onthulling van het Literair Baken van schrijver Jan Stassen. 

Rondleidingen

Op zondag zijn er wandeltochten: er is een historische Vossenjacht en Nijmeegse musea houden rondleidingen. Aan het einde van de middag is de De Grote Nijmeegse Geschiedenis Quiz in theater LUX.  

Zie hier het complete programma

Volledig scherm
Tanks in de Piersonstraat in Nijmegen, te zien in de tentoonstelling over 'Opstand' in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. © Marcel Antonisse.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.