Volledig scherm
© ANP

Nijmeegse overvaller (21) raakte bij begeleid wonen aan drugs: 'Een junkenhol'

NIJMEGEN/ARNHEM – Een 21-jarige man die vrijdag terechtstond voor roofovervallen in Nijmegen en Culemborg, raakte aan de drugs toen hij in een project voor Begeleid Wonen kwam in Nijmegen. ,,Een junkenhol”, zei hij er na afloop van de zitting over. ,,De begeleiding zei: een jointje roken mag wel. Harddrugs ook, als we het maar niet zien.”

De verdachte woonde daarvoor bij zijn moeder, maar dat ging niet goed. Vanwege verstandelijke beperkingen en een verstoorde emotionele ontwikkeling ging hij het traject voor begeleid wonen in. Daar kwam hij zodanig hard in aanraking met drugs dat hij er psychotisch van werd.

Valse aangifte

In oktober 2016 beroofde hij een bezorger van een cafetaria in Culemborg. Enkele weken later deed hij als medewerker van diezelfde cafetaria valse aangifte van een beroving en ging er zelf met 300 euro vandoor. In juni vorig jaar probeerde hij een cafetaria in Nijmegen te beroven. Het mislukte toen de eigenaar met twee messen hem achterna kwam. Hij gaf zichzelf daarna aan bij de politie. De overval was ‘een schreeuw om aandacht’, aldus zijn raadsvrouw. ,,Hij wilde hulp.” Wel schrijnend dat het zo moest gebeuren, voegde ze eraan toe.

De rechtbank hield de zaak in maart aan om de verdachte de kans te geven een behandeling te ondergaan. Die slaat aan, bleek gisteren. De kliniek waar hij zit is lovend en ook de reclassering ziet dat hij goed vooruit gaat. ,,Ik heb vanaf het begin gezegd: ik wil veranderen maar ik weet niet hoe. Ik heb hulp nodig. Ik pak hulp met beide handen aan’’, aldus de verdachte. Ook in deze kliniek dreigen de gevaren van drugs. ,,Binnen is het net zo gemakkelijk om aan drugs te komen. Ik hoef het maar aan iemand te vragen en ik heb het gelijk. Maar ik heb me sterk gehouden en al die tijd niets gebruikt.’’

Voorarrest

Op roofovervallen zoals hij die pleegde, staat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op, benadrukte de officier van justitie. Maar omdat niet alleen de verdachte maar ook de maatschappij erbij gebaat is dat hij doorgaat met de behandeling en niet in herhaling valt, eiste hij geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf meer. 

De verdachte zat al 236 dagen in voorarrest. De officier eiste naast die celstraf een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar met een proeftijd van drie jaar. Daar hangen de voorwaarden van de behandeling aan. ,,Het is volledig aan jou. Als jij uit de problemen blijft, voel je er niks van. Raak je in de problemen, dan moet je twee jaar zitten”, aldus de officier. De verdachte knikte. Uitspraak: over twee weken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.