Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem. © ANP

Nijmeegse perfectionist draaide gas open om agenten te verjagen

ARNHEM/ NIJMEGEN – Een 25-jarige perfectionist uit Nijmegen die 9 december vorig jaar de leiding van zijn gasstel doorsneed nadat de politie op de deur bonkte, deed dat omdat hij met rust gelaten wilde worden terwijl hij een plan uitdacht om zichzelf te verbeteren. De man wilde de agenten wegjagen.

De man woonde aan het Knollenpad in een appartementencomplex waar mensen wonen met begeleiding en ondersteuning. De officier van justitie eiste maandag 120 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk wegens het veroorzaken van explosiegevaar.

De Nijmegenaar was de dagen ervoor overprikkeld geraakt toen het hem naar eigen maatstaven niet lukte om zijn beste zelf te laten zien op zijn leerwerkplek. Hij wilde in stilte een verbeterplan uitstippelen. Toen de altijd stipte jongeman niet op het werk verscheen, belde de ongeruste werkgever de politie, die hem ging zoeken.

Aansteker

,,Toen ik het gebonk hoorde sneed ik de gasleiding door en riep ik dat ze niet mochten binnenkomen.’’ De man zei dat hij een aansteker had en de boel op zou blazen. ,,Ik dacht dat ze het dan wel uit hun hoofd zouden laten.’’

Hij draaide de kraan ook weer dicht, maar de politie ging niet weg, waarop hij opnieuw het gas opendraaide. De politie ontruimde daarop omliggende appartementen een tijdje.

Uiteindelijk besloot de man zich toch over te geven en liet hij de politie binnen die hem oppakte. Hij zat vier dagen vast.

Explosiedreiging

Een psycholoog die de Nijmegenaar toen onderzocht, stelt dat perfectionisme maakt dat de man zich afzondert als hij meent dat hij niet goed genoeg is. Maar zo’n drastisch afweermechanisme als explosiedreiging zal hij niet snel meer inzetten om mensen op afstand te houden.

De officier van justitie was met de psycholoog eens dat een celstraf, gebruikelijk bij het veroorzaken van explosiegevaar, nu echt geen goede straf zou zijn. “Meneer hoort niet in het gevang. Hij wilde zijn toekomst overdenken en zijn verbeterplan vormgeven en deze les is al heel goed bij hem aangekomen.’’

Of de rechtbank dat ook vindt, blijkt over twee weken bij de uitspraak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.