Volledig scherm
Nijmegenaren betalen voortaan 5 cent voor een zak voor plastic afval, heeft de gemeenteraad woensdag besloten. © William Hoogteyling

Nijmeegse politiek verdeelt de centen: wat heeft het wel en niet gehaald?

NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad hakte woensdagavond in het stadhuis knopen door over de stadsbegroting: het financiële huishoudboekje voor het aankomende jaar. Nijmegen moet 8,4 miljoen euro bezuinigen, wat betekent dat de broekriem flink moet worden aangehaald.

Drie opvallende zaken die het wél haalden en drie voorstellen die sneuvelden:

WEL: Betalen voor plastic afvalzakken
kader Plastic afvalzakken gaan voortaan 5 cent per stuk kosten. Wat betreft het college van burgemeester en wethouders is de maatregel noodzakelijk, omdat in de zakken die voor plastic zijn bestemd, ook veel ander afval terechtkomt. Die aankondiging zorgde deze zomer voor een run op de gratis zakken. Gemeenteraadslid Paul Eigenhuijsen (van oppositiepartij VoorNijmegen.Nu) deed nog een ultieme poging om de zakken tóch gratis te houden, maar kreeg daarvoor geen meerderheid in de raad.

NIET: Extra geld voor carnavalsoptocht
kader Een voorstel van Stadspartij DNF en VVD om meer geld beschikbaar te stellen voor de carnavalsoptocht in Nijmegen, kon nét niet rekenen op een meerderheid. De twee oppositiepartijen wilden dat het jaarlijkse bedrag voor de optocht omhoog zou gaan van 7500 euro naar 25.000 euro. Wendy Grutters (Stadspartij DNF): ,,Een schijntje, als je ziet hoeveel geld er gaat naar Doornroosje, LUX en de Stadsschouwburg. Een flater van jewelste."

WEL: Meer vega bij de borrel
kader Carnivoor? Geef het door! Met die poëtische inbreng hoopte de Partij voor de Dieren dat Nijmegen voortaan in het bedrijfsrestaurant en tijdens door de gemeente georganiseerde maaltijden en borrels de nadruk legt op een vegetarisch aanbod. Een meerderheid van de raad ziet daar wel iets in. Fractievoorzitter Michelle van Doorn. ,,We nemen niemand wat af, draaien alleen de norm om. Dus vegetarisch als standaard, tenzij iemand aangeeft vlees te willen. Dat is beter voor mens, dier én milieu."

NIET: Herbouw van de Donjon
kader Stadspartij DNF en VoorNijmegen.Nu kwamen ter elfder ure met een voorstel om de Donjon in het Valkhofpark te herbouwen. Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.Nu): ,,De helft van de subsidie van de Valkhofmuseum (5,5 miljoen euro) kan worden gebruikt voor projecten als de Donjon." In 2006 oordeelde een meerderheid van de Nijmegenaren tijdens een referendum dat het middeleeuwse vestingswerk in moet terugkeren. Lange tijd gebeurde niets, dit jaar zette het college er definitief een streep door.

WEL: Geld voor sociale voorzieningen
Best een succesje voor de coalitie: vlak voor het sluiten van de markt is het gelukt om de beoogde bezuinigingen op minima terug te draaien. Een voorstel van coalitiepartijen GroenLinks, D66 en SP om de bijzondere bijstand volgend jaar tóch te indexeren en de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering voor minima in stand te houden, kon rekenen op een grote meerderheid in gemeenteraad.
Ere wie ere toekomt: oppositiepartij PvdA roept al tijden op om af te zien van deze maatregelen.

NIET: Ruime openingstijden Stadswinkel Dukenburg
kader De oproep van oppositiepartijen CDA en VoorNijmegen.Nu om de openingstijden van het steunpunt van de Stadswinkel in Dukenburg niet verder te beperken, kon niet rekenen op een meerderheid in de raad. Dat betekent dat het steunpunt voortaan twee dagen in de week opengaat. Nu zijn dat nog drie dagen. Volgens het college is twee dagen in de week efficiënter én scheelt het op jaarbasis 37.000 euro aan kosten. CDA-voorman Mark Buck vergeleek de gemeente met een huismeester: ,,En die moet juist zoveel mogelijk bereikbaar zijn." De twee partijen kregen geen meerderheid in de raad.

De cijfers

400 van de 843 miljoen euro komt van de rijksoverheid

Dit jaar was de bijdrage van het rijk lager dan verwacht

Dat betekent dat Nijmegen het aankomende jaar 8,4 miljoen euro moet bezuinigen

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.