Nijmeegse Rudy is de eerste trucker in Nederland die zonder spiegels rijdt (en zonder handen aan het stuur)

VIDEONIJMEGEN - Rudy van den Ing uit Nijmegen is de eerste chauffeur in Nederland die een volledig spiegelloze vrachtwagen uittest. De Mercedes-Benz Actros 1945 LS is aangeschaft door Vos Transport in Deventer. De truck is ‘zelfrijdend’ op de koop toe. We rijden een stukje met Van den Ing mee.

Rudy van den Ing rijdt in de eerste vrachtwagen zonder spiegels, maar met camera's.
Volledig scherm
Rudy van den Ing rijdt in de eerste vrachtwagen zonder spiegels, maar met camera's. © Rob Voss

De eerste compleet spiegelloze vrachtwagen rijdt op de Nederlandse wegen. Of eigenlijk: de Europese wegen. Want de wagen van Mercedesdealer Wensink wordt door Vos Transport uit Deventer ingezet.

En Vos rijdt door heel Europa. Het is de eerste legale vrachtwagen zonder spiegels op de weg. Na twee weken testen, gaat Vos met veertig wagens de weg op. 

Rudy van den Ing (63) rijdt een kilometer of 3000 in de week. Meestal richting Zuid-Duitsland. Die binnenlandse vrachtjes: hij probeerde het in zijn jonge jaren. Maar hij is meer van de internationale ritten. Vanavond wil hij in het Duitse Heidelberg zijn.

Morgenochtend om zeven uur stipt moet hij aan de poorten van het distributiecentrum van Action staan. Dus dit ritje Deventer-Lochem: ach, dat is eigenlijk een peulenschil.

Maar Rudy zit niet in zijn eigen vertrouwde truck. Hij is de eerste chauffeur in Nederland die de nieuwste Mercedes-Benz Actros 1945 LS uittest: volledig spiegelloos en op de koop toe zelfrijdend. 42 jaar rijdt de Nijmegenaar op de wagen.

Met vertwijfeld twinkelende ogen laat hij zijn stuur los, met een gangetje met het verkeer mee, op de A1. ,,Bij wegopbrekingen doe ik het toch maar niet", besluit hij even later en sluit zijn vingers weer om het stuur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.