Volledig scherm

Nijmeegse scholieren winnen prijs van CERN

NIJMEGEN – Het Nijmeegse Domi­nicus College en de Varvakios Pi­lot School uit Athene hebben de eerste ‘Beam line for schools com­petitie’ van CERN gewonnen. Het Europees laboratorium voor deeltjesfysica, gevestigd in Genève in Zwitserland, bestaat 60 jaar.

Daarom werd er een competitie voor middelbare scho­len gelanceerd. Leerlingen moes­ten een experiment bedenken, waarbij ze de deeltjesbundel van CERN konden gebruiken.

Idee
Lisa Biesot, Milou Engelen, Guus­je van Haren, Rolf van Kleef en Olaf Leenders kwamen met het idee om zelf kristallen te laten groeien, om een calorimeter (in­strument dat energie van indivi­duele deeltjes kan meten) te ma­ken en vervolgens testen uit te voeren in een deeltjesbundel. Ze werden hierbij bege­leid door hun natuurkundedo­cent Rachel Crane. Daarnaast kre­gen ze advies van deeltjesfysicus Charles Timmermans van de Rad­boud Universiteit Nijmegen.

Beoordeling
Bijna 300 scholen stuur­den een plan in. Wetenschappers van CERN beoordeelden de inzen­dingen op creativiteit, motivatie, haalbaarheid en wetenschappelij­ke methode. Na 2 evaluatie­rondes bleven er 16 teams over. Het comité besloot daarop niet 1, maar 2 winnaars aan te wijzen. De leer­lingen mogen in september de proeven uitvoeren in Genève.

CERN competition: a beam line for schools Dominicuscollege The Netherlands
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.