Volledig scherm

Nijmeegse scholieren winnen prijs van CERN

NIJMEGEN – Het Nijmeegse Domi­nicus College en de Varvakios Pi­lot School uit Athene hebben de eerste ‘Beam line for schools com­petitie’ van CERN gewonnen. Het Europees laboratorium voor deeltjesfysica, gevestigd in Genève in Zwitserland, bestaat 60 jaar.

Daarom werd er een competitie voor middelbare scho­len gelanceerd. Leerlingen moes­ten een experiment bedenken, waarbij ze de deeltjesbundel van CERN konden gebruiken.

Idee
Lisa Biesot, Milou Engelen, Guus­je van Haren, Rolf van Kleef en Olaf Leenders kwamen met het idee om zelf kristallen te laten groeien, om een calorimeter (in­strument dat energie van indivi­duele deeltjes kan meten) te ma­ken en vervolgens testen uit te voeren in een deeltjesbundel. Ze werden hierbij bege­leid door hun natuurkundedo­cent Rachel Crane. Daarnaast kre­gen ze advies van deeltjesfysicus Charles Timmermans van de Rad­boud Universiteit Nijmegen.

Beoordeling
Bijna 300 scholen stuur­den een plan in. Wetenschappers van CERN beoordeelden de inzen­dingen op creativiteit, motivatie, haalbaarheid en wetenschappelij­ke methode. Na 2 evaluatie­rondes bleven er 16 teams over. Het comité besloot daarop niet 1, maar 2 winnaars aan te wijzen. De leer­lingen mogen in september de proeven uitvoeren in Genève.

CERN competition: a beam line for schools Dominicuscollege The Netherlands

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.