Volledig scherm
2018-03-13 10:38:19 ROTTERDAM - Een verkiezingsbord bij de Essalammoskee van de politieke partij DENK in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. ANP ROBIN UTRECHT © ANP

Nijmeegse stagiair bij DENK noemt zich 'trots aanhanger IS'

Politieke partij DENK heeft gisteren per direct de stage van een 22-jarige Nijmegenaar beëindigd, nadat IS-gerelateerde uitspraken van de man op waren gedoken. De Nijmegenaar verklaarde zich eerder op een site 'trots aanhanger van IS', en gaf aan het gezag van de Nederlandse politie niet te erkennen.

In dezelfde online reactie zegt de 22-jarige 'zijn broeder Marouane te steunen'. Daarmee doelt hij op de Arnhemse jihadrapper Marouane B., met wie hij bevriend zou zijn. 

B. werd begin vorige maand bij verstek tot zes jaar cel veroordeeld wegens deelname aan een terroristische organisatie.

Niet op de hoogte

Het partijbestuur van DENK was niet op de hoogte van de uitlatingen van de stagiair, zegt fractievoorzitter Tunahan Kuzu. ,,De stage is gisteren na het bekend worden van de uitspraken bij ons direct beëindigd. Wij zijn het ook totaal niet eens met de uitspraken die hij heeft gedaan. Als DENK staan we lijnrecht tegenover IS. Het is een terroristische organisatie die voor veel leed en verdriet heeft gezorgd, en veel mensenlevens heeft verwoest. Daar hebben wij altijd een keiharde aanpak tegenover gezet.’’ Volgens Kuzu was de stage van korte duur, en was de Nijmegenaar net twee dagen op het Rotterdamse partijbureau aan de slag.

Op een verzoek om reactie van De Gelderlander heeft de 22-jarige nog niet gereageerd, maar tegenover De Telegraaf noemt hij zijn eerdere uitspraken over IS 'niet slim'. Volgens de krant distantieert hij zich echter niet van de gruwelen van het kalifaat. ,,Ik ben geen lid van Islamitische Staat, ik heb geen trouw gezworen aan Abu Bakr al-Bagdadi. Voor verdere vragen over islamitische staat adviseer ik u om met een theoloog te spreken.’’

De Nijmegenaar was op Tweede Pinksterdag het slachtoffer van een steekpartij op het Quackplein in de stad. Hij nam het naar eigen zeggen op voor zijn vrouw, die vanwege haar hoofddoek beledigd werd. De man werd daarop twee keer in zijn rug gestoken en liep daarbij een klaplong en gekneusde ribben op. Voor de steekpartij werden twee 17-jarige jongens aangehouden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.