Volledig scherm
© Thinkstock

'Nijmeegse' straaljagers laten omvliegen? Dan is andere stad de klos

NIJMEGEN - Twee laagvliegende straaljagers joegen woensdagavond Nijmegenaren de stuipen op het lijf. Waarom kunnen ze zo laag overvliegen? Drie vragen over de F-16's.

1. Wat was er aan de hand?
Volgens vliegbasis Volkel vlogen twee F-16's op 600 meter hoogte boven de stad. Dat deden ze met relatief lage snelheid: enkele honderden kilometers per uur. Dat gaf volgens bewoners een eng geluid. Het was alsof een bom naar beneden viel.

De piloten hebben net boven Nijmegen nieuwe vaart gemaakt, nadat ze van grotere hoogte een lager luchtruim hadden gezocht. De extra dot gas gaf de herrie die veel Nijmegenaren de bibbers gaf. Toch heeft 'Volkel' naar eigen zeggen 'alle normale vliegprocedures' gevolgd.

2. Hoe weet vliegbasis Volkel dat zo zeker?
De vluchten zijn nagelopen aan de hand van tapes en radarapparatuur die alle vluchtinformatie bevatten. De piloten vlogen niet lager dan doorgaans het geval is. Ongebruikelijker was wel de 'oostelijke' route.

Uit de analyse blijkt dat bij Nijmegen steeds in 'de delta' is gevlogen en binnen de hoogtes die zijn afgesproken voor het militair vliegverkeer.

3. Waarom vliegen piloten zo laag over wijken en dat ook nog eens 's avonds?
Ze mogen twee periodes per jaar enkele weken avondvluchten maken om te oefenen in het donker. Piloten dragen helmen waarmee je 'als door wc-rolletjes' de nacht in kunt turen. Gevechtshandelingen vinden vaak in het donker plaats, dus oefenen in het donker is noodzaak.

Dat de piloten over Nijmegen vlogen, was niet om te leren. Ze kozen, na oefeningen in Noord-Nederland, de kortste weg terug naar Volkel.

Omvliegen had gekund, maar de piloten wisten niet eens dat zij boven de stad zaten. Nederland is zo vol dat F-16's daar geen rekening mee houden. Vliegen ze om, dan is een andere stad de klos.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.