Volledig scherm
Igor van Laere (rechts), voorzitter van de Nederlandse Straatdokters Groep, met straatdokter Marcel Slockers, straatverpleegkundige Andrea van der Gevel en staatssecretaris Paul Blokhuis (van links naar rechts). © eigen foto

Nijmeegse straatdokters genomineerd voor prijs

NIJMEGEN - De Nederlandse Straatdokters Groep is genomineerd voor MensenrechtenMens 2018. Deze prijs is in het leven geroepen door het College voor de Rechten van de Mens. De Nijmeegse praktijk Buitenzorg is onderdeel van deze groep Straatdokters.

In de Nijmeegse praktijk Buitenzorg zijn Maria van den Muijsenberg (huisarts/straatdokter), Wendy Broeren (straatverpleegkundige), Fifi Groenendijk (straatdokter) en Ton Serrarens (straatdokter) actief. Hun overkoepelende Nederlandse Straatdokters Groep is een van de drie genomineerden voor de prijs, die 10 december voor de eerste keer wordt uitgereikt. Dan is het de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens.

Het thema van de prijs is dit jaar dak- en thuisloosheid. De andere genomineerden zijn Edo Paardekooper Overman en Beau van Erven Dorens.

De jury van de MensenrechtenMens prijs 2018 selecteerde de Straatdokters uit de meer dan dertig inzendingen.  ,,Toegang tot goede zorg is essentieel, zeker ook voor mensen die op straat of in de opvang leven", stelt jurylid Adriana van Dooijeweert, voorzitter College voor de Rechten van de Mens. ,,De Straatdokters stellen bij hun zorg de mens centraal. Tegelijkertijd zetten zij zich in om de toegang tot goede zorg van dak- en thuisloze mensen beter te waarborgen.”

De Straatdokters zoeken daklozen op, bieden medische hulp, doen onderzoek, organiseren symposia en slaan alarm naar de politiek om de zorg voor daklozen te verbeteren. ,,We voelen ons vereerd dat ons werk als Straatdokters opgemerkt wordt en dat we mogen meedoen aan de strijd om deze titel", aldus Igor van Laere, oprichter van de Nederlandse Straatdokters Groep. ,,Als Straatdokters brengen wij samen met dak- en thuisloze mensen een stem uit tegen eenzaamheid en verveling. Een stem tegen levenspijn, verdriet en angst van het niet gezien en gehoord worden. Een stem tegen het schenden van fundamentele Rechten van de Mens: erbij horen en meedoen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.