Volledig scherm
Een fragment uit de voorstelling van Gerritsen © Lisette Zeegers

Nijmeegse theatermaakster naar Delft met 5.000 stropdassen

NIJMEGEN - Liefst 5.000 stropdassen. Die gebruikt de Nijmeegse theatermaakster Elky Rosa Gerritsen voor haar voorstelling - een vrije bewerking van Shakespeare - bij het ‘Delft Fringe Festival’, dat donderdag 30 mei begint. Het festival geeft jonge kunstenaars elk jaar de gelegenheid hun verhaal te vertellen aan het publiek. 

Dit gebeurt op verschillende locaties in de binnenstad van Delft, met in totaal meer dan 400 voorstellingen. Gerritsen doet dit jaar voor het eerst mee, waarmee ze een van de 56 podiumkunstenaars is. 

Shakespeare

Vorig jaar deed zij ook al mee aan het Nijmeegse Shakespeare Festival. De artiesten kregen toen de opdracht om een stuk van Shakespeare te bewerken naar eigen inzicht. Gerritsen maakte van Twelfth Night, or What You Will een naar eigen zeggen dynamische voorstelling, samen met collega-theatermaakster Daniëlle Meuleman. Dit deed ze door beweging -uitgebeeld door de actrice Marie Maessen - te combineren met livemuziek van Joris van de Kerkhof. 

Identiteit en duurzaamheid

 ,,Ik wilde het thema ‘identiteit’ graag behouden, omdat ik zo mijn eigen verhaal kwijt kan”, aldus Gerritsen. Met die voorstelling gaat ze nu ook naar Delft. ‘In hoeverre ga je je aanpassen om succes te behalen in een nieuwe wereld?’ is de vraag die de Nijmeegse theatermaakster stelt in de voorstelling. Om de verstrikking in de nieuwe wereld te symboliseren gebruikt ze de 5.000 stropdassen. 

Quote

Het was een enorme uitdaging om de voorstel­ling zo duurzaam mogelijk te maken.

Elky Rosa Gerritsen

,,Het was een enorme uitdaging om de voorstelling zo duurzaam mogelijk te maken”, aldus Gerritsen. Bijna alle apparatuur die ze heeft gebruikt is geleend en de stropdassen zijn óf tweedehands óf een fabrieksfoutje. Verder hebben Nijmeegse ondernemers haar ontzettend geholpen om het proces vlekkeloos te laten verlopen, besluit ze. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraaien
    PREMIUM

    Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraai­en

    ARNHEM - Je denkt dat je rustig en veilig woont, en opeens moet je je huis uit vanwege een gaslucht en explosiegevaar. Het gebeurde afgelopen zomer in Nijmegen twee keer binnen vier dagen: aan de Gildekamp in Lindenholt op 8 juli 2019, en aan de Neerbosscheweg vlak bij het Goffertstation op 11 juli. Wat de geestelijke gezondheidszorg niet kan voorkomen, komt bij de rechter op het bord. En wat doet die ermee?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.