Burgemeester Bruls op de Via Gladiola tijdens de laatste dag van de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse.
Volledig scherm
Burgemeester Bruls op de Via Gladiola tijdens de laatste dag van de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. © ANP

Nijmeegse Vierdaagse vergelijkbaar met de Amsterdamse Sail, maar dan ieder jaar

NIJMEGEN - Vergelijk het qua omvang maar met Sail Amsterdam. Het evenement,  opgetuigd rondom een armada van monumentale zeezeilschepen, is qua duur en bezoekersaantal vergelijkbaar met de Nijmeegse Vierdaagse. ,,Maar het grote verschil is: Sail is maar eens in de vijf jaar, wij doen het elk jaar.”

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls is maar wát trots op het feit dat over ruim een week weer 's werelds grootste wandelmars, de Vierdaagse, en 's lands grootste feesten in zijn stad beginnen. ,,Het draagt bij aan een positief imago, tot in het buitenland aan toe.  Alleen al door de omvang en de gratis toegankelijkheid, dat vinden mensen echt heel bijzonder. De betekenis voor Nijmegen is immens, daar kun je kort en krachtig over zijn.”

Quote

Als je een willekeuri­ge Nederlan­der vraagt waar hij of zij aan denkt als hij aan Nijmegen denkt, dan is dat de Vierdaagse

De Vierdaagse-wandelmars is met afstand het bekendste evenement van Nederland, bleek uit eerder gehouden merkenonderzoek onder evenementen in Nederland. Daaruit kwam ook naar voren dat Sail en de Vierdaagsefeesten ongeveer even bekend zijn. ,,Als je een willekeurige Nederlander vraagt waar hij of zij aan denkt als hij aan Nijmegen denkt, dan is dat de Vierdaagse. Het is een hartstikke positief en laagdrempelig evenement. Als jouw stad mee geassocieerd wordt is dat heel positief. Mensen zoeken toch plaatsen op waar iets positief gebeurt.” 

Los van de imagowinst voor Nijmegen en het plezier dat veel mensen aan de stad en de feesten beleven, is de economische spin-off ook enorm. Een bezoeker van de feesten geeft gemiddeld tussen de 40 en 50 euro uit. Met 1,6 miljoen bezoekers levert dat het een omzet op van zo'n 70 miljoen euro. Dat is nog los van de wandelmarsen met 47.000 lopers, waar ook tientallen miljoenen mee gemoeid zijn. ,,Er zijn horecaondernemers die zonder de Vierdaagse hun zaak dicht kunnen doen, of positief geformuleerd: die verdienen hun jaaromzet voor het grootste deel in de Vierdaagseweek.”

Eigenlijk niks

Bruls woonde jaren geleden, toen hij nog geen burgemeester was, op nog geen 700 meter van het feestgedruis. ,,Het mooie van de Vierdaagse is dat je daar, los van de dag van de intocht, buiten het centrum van de stad eigenlijk niks van merkt.” Dat moet ook zo blijven, vindt hij: met de huidige omvang hebben mars en feesten hun maximum wel bereikt.

De drukte die de feesten en de mars met zich meebrengen vragen namelijk wel wat veerkracht en aanpassingsvermogen van de Nijmegenaar. ,,Er zijn genoeg mensen die het veel te druk vinden en in de Vierdaagseperiode hun vakantie pakken. En natuurlijk is er voor een enkeling ook echt overlast, maar voor zo'n groot evenement is die vrij bescheiden.”

De Vierdaagsefeesten zijn van 13 t/m 19 juli. Op zo'n veertig podia zijn meer dan duizend acts te zien, waaronder bekende namen Roxeanne Hazes, de Snollebollekes, Martijn Fischer, Gerard Joling, André Hazes, Vengaboys en Lil Kleine. De wandelmars begint op dinsdag 16 juli en voert de lopers dan richting Arnhem.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.