Volledig scherm
Wandelaars over de Via Gladiola tijdens de laatste dag van de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. © ANP

Nijmeegse Vierdaagse was op één na drukste ooit

NIJMEGEN - Slechts één keer in de geschiedenis van de Vierdaagse kwamen er meer wandelaars over de eindstreep dan in de afgelopen editie. Dat was twee jaar geleden in de honderdste editie toen er eenmalig ook 3.000 meer startbewijzen werden verstrekt. 

Uit de officiële cijfers, die de Stichting 4Daagse maandag heeft gepresenteerd, blijkt dat exact 41.006 deelnemers de finish hebben gehaald. Dat zijn er minder dan de 42.557 van het jubileumjaar 2016, maar veel meer dan de 38.409 van vorig jaar. 

Nieuwe regels

Het bijna-record van dit jaar is een direct gevolg van de nieuwe regels die gelden voor de deelnemerslimieten. Dit jaar was het maximum startbewijzen op 47.000 vastgesteld. Voor het eerst konden echter wandelaars, die in eerste instantie uitgeloot waren, zich  opnieuw inschrijven na 16 april. Op 13 april moet het inschrijfgeld binnen zijn en altijd blijkt dat er dan al veel wandelaars zijn afgevallen. Ook dit jaar weer. 

Volledig scherm
Beers: 20-07-2018, DG_Foto.Doorkomst vierdaagse legioen.Korte Molenstraat © Ed van Alem

Het is elk jaar gebruikelijk dat zo'n 3.000 wandelaars die wel het inschrijfgeld hebben betaald, zich toch niet melden vanwege ziekte, blessures of een slechte voorbereiding. Bij de limiet van 47.000 wordt daar rekening mee gehouden. Door de herinschrijving gingen er op dinsdag veel meer wandelaars van start dan vorig jaar: 44.480 dit jaar en 42.036 in 2017.

Uitvallers

Ook het aantal uitvallers viel mee: 3474. 7,8 procent van de starters haalden daarmee de finish niet. Die percentages lagen de afgelopen twee jaar veel hoger: 8,6 in 2017 en zelfs 9,6 procent in 2016.  

Er deden ook dit jaar weer meer mannen mee dan vrouwen, globaal 26.000 om 19.000. Het uitvalpercentage bij de vrouwen lag hoger, 8,25 procent om 7,5 procent. Traditioneel vallen de meesten uit op de 50 kilometer, bij mannen en vrouwen ligt het percentage boven de 12 procent. Bij de individuele mannen vallen er het minst uit op de 40 kilometer: 4,09 procent. Bij de militairen, die met bepakking lopen, is dat percentage op de 40 twee keer zo hoog. 

Buitenlandse deelnemers

Er zijn opvallende verschillen tussen de deelnemers die uit het buitenland komen. De echte doorzetters komen uit Japan, Litouwen, Rusland, Tsjechië en Zuid-Afrika. Geen enkele wandelaar uit één van die landen viel uit. Ook alle vijf de burgers die uit Nepal meededen haalden de finish, terwijl het uitvalpercentage  onder militairen van dat land juist opvallend hoog was. Vier van de tien haalden het niet. 

De buitenlanders die het meeste moeite hadden met vier dagen wandelen kwamen uit Finland. 22 procent van de Finse burgers moesten voortijdig stoppen en 12 procent van de militairen. Ook de deelnemers uit Indonesië (uitvalpercentage 22 procent) en Spanje (25 procent individueel, 9 procent bij de militairen) hadden grote moeite met de mars. 

De meeste deelnemers kwamen uit Gelderland (11.665) en Noord-Brabant (7350).

Volledig scherm
Militairen tijdens de Vierdaagse. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.