De Nijmeegse hoogleraar en directeur van de Sint Maartenskliniek Mark Houdenhoven schakelt de drankenindustrie in om wekelijks 100.000 liter handalcohol op de markt te brengen.
Volledig scherm
De Nijmeegse hoogleraar en directeur van de Sint Maartenskliniek Mark Houdenhoven schakelt de drankenindustrie in om wekelijks 100.000 liter handalcohol op de markt te brengen. © BELGA

Nijmeegse ziekenhuisdirecteur schakelt drankindustrie in om tekort handalcohol op te lossen

NIJMEGEN - De drankmakers van merken als De Kuyper en Bols gaan meehelpen om het tekort aan handalcohol en handgels op te lossen. Met dank aan de bestuursvoorzitter van de Nijmeegse Maartenskliniek, die hen daarvoor benaderde.

Mark van Houdenhoven
Volledig scherm
Mark van Houdenhoven © Maartenskliniek

Hoogleraar en bestuursvoorzitter Mark van Houdenhoven merkte dat er sinds het uitbreken van de coronacrisis overal tekorten zijn aan desinfecterende middelen. Daarom vroeg hij de apotheker van zijn kliniek of het niet mogelijk is om zelf handalcohol en -gel te maken van alcohol. 

Dat bleek vrij eenvoudig te kunnen. ,,Door aan alcohol water en glycerol toe te voegen, krijg je een prima product”, vertelt Van Houdenhoven. De glycerine dient daarbij voor bescherming van de handen en maakt het middel zachter. ,,Anders zou je je handen eraan branden.” 

Het idee leverde vrij snel 200 liter desinfectans op. Om aan de almaar groeiende vraag te voldoen, zijn de komende tijd echter honderdduizenden liters nodig. Geen hoeveelheden die apothekers zelf kunnen maken. Ook al omdat er in die branche niet voldoende alcohol voorhanden is.

Recordtijd

Quote

Echt bijzonder om te zien hoe snel we in deze tijd in staat blijken te zijn om te schakelen

Zo kwam Van Houdenhoven, woonachtig in Schiedam, op het idee om de drankenindustrie te benaderen. En wat bleek: Avandis, maker van sterke dranken voor merken als De Kuyper en Bols, is inderdaad in staat om handalcohol te produceren. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was snel overtuigd van het belang van deze bijzondere switch. Het regelde in recordtempo de benodigde papieren en dus wordt volgende week al de eerste 100.000 liter geleverd. Dat kunstje kan iedere week worden herhaald.

,,En dan te bedenken dat de eerste gesprekken vorige week donderdag zijn gevoerd”, zegt Van Houdenhoven. ,,Echt bijzonder om te zien hoe snel we in deze tijd in staat blijken te zijn om te schakelen.”

Sarphati handalcohol

Over een naam voor zijn handalcohol hoefde de bestuursvoorzitter van de Nijmeegse kliniek niet lang na te denken. ,,Sarphati handalcohol naar de Amsterdams-Joodse arts die in de negentiende eeuw ongelooflijk veel heeft betekend voor de verbetering van de volksgezondheid in ons land.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.