Nijmegen deelt onterecht spitsboetes tijdens feestdagen uit

videoNIJMEGEN - Nijmegen heeft geblunderd met boetes op de Griftdijk in Nijmegen-Noord, een weg die verboden terrein is voor sluipverkeer in de spits. Op beide kerstdagen en nieuwjaarsdag zijn tientallen automobilisten beboet omdat ze zonder een ontheffing over de Griftdijk reden. 

Volledig scherm
Op beide kerstdagen en nieuwjaarsdag zijn tientallen automobilisten beboet omdat ze zonder een ontheffing over de Griftdijk reden. © Bert Beelen

Automobilisten die tijdens kerst over de Griftdijk op familiebezoek gingen kregen een boeten van 149 euro op de deurmat.

Het ging om 44 boetes. Die hoeven ze bij nader inzien niet te betalen, laat de gemeente nu desgevraagd weten. 

Sinds september vorig jaar staan er camera’s die nummerborden registeren op de Griftdijk in Nijmegen-Noord, vlak voor de bebouwde kom van Oosterhout. Omwonenden kunnen een ontheffing kopen, maar andere weggebruikers mogen hier van maandag tot en met vrijdag niet rijden in de spits.

Tussen 07.00 en 09.00 en 16.00 en 18.00 uur moeten zij een andere route kiezen. De maatregel moet een einde maken aan de drukte op de Griftdijk, een populaire sluiproute tussen de A15 en de noordkant van Nijmegen.

Gewone dag

Volledig scherm
De Grifdijk is een populaire sluiproute voor het verkeer. © M Kuster

Borden rond de ‘verkeersknip’ in de dijk wijzen weggebruikers op dat inrijverbod. Wie er zonder ontheffing toch inrijdt, krijgt eerst een waarschuwingsbrief. Bij de tweede overtreding volgt een boete.

,,Enkele automobilisten die tijdens de afgelopen feestdagen zijn bekeurd, hebben zich bij ons gemeld”, zegt een woordvoerder. ,,Zij hebben al gehoord dat ze niet hoeven te betalen. De rest van de 44 overtreders krijgt een brief.”

Nijmegen had de boetes op tweede kerstdag eerst niet willen seponeren. ,,Want die dag geldt, net als overal in de stad, als een gewone dag. Dus geen feestdag en geen zondag’’, aldus de woordvoerder. ,,Maar op het gemeentehuis was er iemand die zich afvroeg of automobilisten in de nieuwe situatie op de Griftdijk dat ook zo ervaren.” 

Quote

Het inrijver­bod op de Griftdijk is een spitsmaat­re­gel. En er ís helemaal geen spits op die dagen.

Harry Dillerop, Verkeersdeskundige

Felle kritiek

Volledig scherm
Op borden rond de ‘verkeersknip’ in de Griftdijk wijzen weggebruikers op dat inrijverbod. Wie er zonder ontheffing toch inrijdt, krijgt eerst een waarschuwingsbrief. Bij de tweede overtreding volgt een boete. © Bert Beelen

Dat bekeuringen op Koningsdag, Pasen en met Pinksteren straks ook vervallen, is volgens de woordvoerder nadrukkelijk nog niet gezegd. Hoe Nijmegen in het vervolg omgaat met feestdagen en het inrijverbod op de Griftdijk komt volgende maand aan bod in een evaluatie. 

Verkeersdeskundige Harry Dillerop heeft felle kritiek op de boetes die met feestdagen in Nijmegen worden uitgedeeld. ,,Dat geldt trouwens ook voor de schoolvakanties. Het inrijverbod op de Griftdijk is een spitsmaatregel. En er ís helemaal geen spits op die dagen.’’  Hoeveel boetes er tot nu toe in totaal zijn uitgedeeld sinds de camera's op de sluipweg draaien, kan de gemeente nog niet zeggen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.