Volledig scherm
Vuurwerk op de Graafsebrug in Nijmegen. © Bert Beelen

Nijmegen doet vuurwerk in de ban in parken en natuurgebieden: niet knallen bij dieren

NIJMEGEN - Vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling? Niet op plekken waar in de buurt dieren verblijven. Deze jaarwisseling krijgt Nijmegen vuurwerkvrije zones rondom kinderboerderijen, parken, natuurgebieden en begraafplaatsen. 

Een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad stemde woensdagavond in met een voorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om tijdens de jaarwisseling op diverse plekken in de stad een vuurwerkverbod in te voeren.

Concreet: onder meer het Kronenburgerpark, Hunnerpark, Goffertpark, Valkhofpark, Park Brakkestein en het westelijke deel van Veur-Lent worden wat betreft de raad knalvrije zones. Het college van burgemeester en wethouders moet de aankomende tijd de exacte zones gaan aanwijzen. 

‘Stap in de goede richting’

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls liet weten dat daar nog best wat tijd in gaat zitten: ,,En daarbij: we hebben in ieder geval niet de politiecapaciteit om in al die zones te gaan controleren.”

Michelle van Doorn, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren, toont zich desalniettemin verheugd. ,,Het is een stap in de goede richting: uiteindelijk willen we dat in heel Nijmegen een verbod op het afsteken van vuurwerk komt.”

Schadelijk voor dieren

Volgens Van Doorn is al het geknal tijdens Oud en Nieuw behoorlijk schadelijk voor dieren. ,,Egeltjes schrikken wakker uit hun winterslaap, vogels vliegen zich soms uit blinde paniek letterlijk dood tegen ramen. Met deze maatregel zorgen we in ieder geval dat in Nijmegen veilige havens voor dieren komen.”    

Het voorstel kon rekenen op steun van coalitiepartijen D66 en SP en oppositiepartijen PvdA en 50PLUS. Vanuit andere oppositiepartijen klonk ook kritiek. 

,,Ik ben bang dat vuurwerkvrije zones valse verwachtingen creëren”, zegt VVD-raadslid Nick de Graaf. ,,Want hoe ga je het allemaal controleren? In Nijmegen is daar onvoldoende politiecapaciteit voor. Gevolg: inwoners zijn teleurgesteld als in vuurwerkvrije zones tóch wordt geknald.” 

Hard straffen

Ook Stadspartij DNF toonde zich sceptisch. Raadslid Jean-Paul Broeren: ,,Ik ben het eens dat we geen vuurwerk moeten afsteken op plekken waar dieren in de buurt zijn. Wat ons betreft zorgen we dat tijdens de jaarwisseling in risicowijken evenementen worden georganiseerd voor jongeren, zodat zij sowieso niet in de verleiding komen om overlast met vuurwerk te plegen.”

Gebeurt dat toch, dan moet hard worden ingegrepen, zegt Broeren. ,,Fikse straffen, zeker bij geweld tegen hulpverleners. Dat is het enige wat helpt.”

Een algeheel vuurwerkverbod ziet het raadslid in ieder geval niet zitten. ,,Laten we niet tornen aan de traditie. Voor veel mensen hoort vuurwerk nu eenmaal bij Oud en Nieuw. Samen met je buren vuurwerk afsteken om het nieuwe jaar in te luiden: schitterend toch?” 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.