Volledig scherm
Mevrouw Van der Poort op de gevaarlijke traplift. © Gerard Verschooten

Nijmegen door het stof om levensgevaarlijke traplift

NIJMEGEN - Een traplift waarbij het gevaar levensgroot was dat de hoogbejaarde gebruikster er vanaf zou kukelen. Die werd anderhalf jaar geleden geïnstalleerd in een woning in de Nijmeegse wijk Weezenhof. 

De gemeente zag eerst geen gevaar, maar erkende na inschakeling van de Nationale Ombudsman dat zaken anders hadden gemoeten. Regels bij klachten over wmo-voorzieningen  (Wet maatschappelijke ondersteuning) worden voortaan strikter nageleefd. 

De trapinstallatie kwam in het huis van de vergeetachtige, alleenstaande mevrouw Van der Poort, nu 94 jaar. Zij zou daarmee zowel beneden- als bovenverdieping kunnen blijven gebruiken en boven kunnen blijven douchen. 

Wenteltrap

,,Mijn moeder heeft een wenteltrap, maar de aangelegde traplift was geschikt voor een rechte trap. Het bizarre was: zij moest met een hendeltje de stoel met een kwartslag draaien, voordat ze boven aangekomen eraf kon stappen. Zou ze dat vergeten, dan zou ze afstappen aan de kant waar de trap naar beneden loopt", vertelt zoon Leonard van der Poort.  

Van der Poort achtte de kans op ongelukken levensgroot. ,,Ik ben vaak bij mijn moeder om haar te helpen, maar ze woont wel nog alleen. Ik heb daarom kort na de installatie de trap beneden gebarricadeerd." Het hijstoestel - à 3.751 euro, aldus de gemeente - is sindsdien niet meer gebruikt.  ,,Tot mijn verbazing is er na de werkzaamheden niet een onafhankelijke instantie die controleert of zo'n aanpassing veilig is aangelegd", stelt de zoon.   

Afhandeling van een klacht bij het sociale wijkteam, zo heeft de gemeente achteraf erkend, was onbevredigend. Dat kwam mede, doordat een door het sociale wijkteam voorgedragen 'klachtenambassadeur' wél vond dat de trap goed was aangelegd. 

'Levensgevaarlijk'

De zoon: ,,Hij had een 83-jarige mevrouw meegenomen als ervaringsdeskundige. Die riep direct 'levensgevaarlijk', maar haar oordeel werd genegeerd. Klachtenambassadeur en ambtenaren hielden elkaar de hand boven het hoofd." 

'In dit geval is er gekozen voor de goedkoopst adequate oplossing', schrijft de klachtenambassadeur. 'Feitelijk kunt u zich met deze traplift zelfstandig tussen verdiepingen verplaatsen. Deze mening wordt ook gedeeld door de bouwkundige van de gemeente. (...) Ik acht de situatie dan ook niet klachtwaardig.'

Zoon Leonard is verbijsterd. ,,Deze zogenaamde klachtenadviseur heeft een situatie in stand gehouden, terwijl hem bekend is dat er een aanmerkelijk risico is voor het overlijden van mijn moeder", stelt hij. 

Per direct schakelt hij de Nationale Ombudsman in. Na diens tussenkomst wordt door de gemeente een nieuw oordeel gevraagd, deze keer van professioneel sociaal-medisch adviesbureau Argonaut. Die constateert dat de traplift inderdaad gevaarlijk is voor iemand die vergeetachtig is. 

Nationale Ombudsman

Volgens een woordvoerster van de Nationale Ombudsman had het sociale wijkteam nooit zelf een adviseur mogen aanwijzen. Naast excuses aan de betrokken persoon, heeft de gemeente beloofd te werken aan een betere klachtbehandeling, zodat voortaan klachten wél voldoende serieus genomen worden. 

Voor de 94-jarige komen de excuses te laat. Zoon Van der Poort: ,,Mijn moeder is inmiddels zo slecht, dat ze op de wachtlijst staat voor een verpleeghuis. Ze zal nooit meer gebruikmaken van de traplift." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.