Nijmegen en Berg en Dal hijsen regenboogvlag uit protest tegen Nashville-verklaring

updateNIJMEGEN / GROESBEEK - De gemeenten Nijmegen en Berg en Dal hebben dinsdag de regenboogvlag gehesen bij het stadhuis. Hiermee spreken de gemeenten zich nadrukkelijk uit tegen de omstreden Nashville-verklaring, waarmee vele orthodoxe christenen en predikers blijken dat ze homoseksualiteit afwijzen. Ook verschillende Nijmeegse scholen en de Studentenkerk van de Radboud Universiteit protesteren met vlaggen en Facebookberichten tegen het omstreden antihomomanifest. 

De regenboogvlag is gehesen bij het stadhuis in Nijmegen.
Volledig scherm
De regenboogvlag is gehesen bij het stadhuis in Nijmegen. © Gemeente Nijmegen

‘Nijmegen is niet voor niets regenboogstad. Hier mag je zijn wie je bent, ongeacht afkomst, religie of geaardheid', laat de gemeente Nijmegen in een statement op Facebook weten bij een foto van het stadhuis met de wapperende vlag. De vlag wappert de hele dag en gaat voor het donker weer naar binnen. 

,,Er is de nodige ophef in den lande (over de zogenoemde Nashvilleverklaring, red.). Wij willen hiermee laten weten dat iedereen er in Berg en Dal bij hoort”, aldus een zegsman van de gemeente Berg en Dal. 

Aan de Sint Stevenstoren in Nijmegen hangt de regenboogvlag niet uit. Maar, zo zegt een woordvoerder van de gemeente, dat heeft te maken met de harde wind. ,,De vlag die bij gelegenheden weleens aan de Stevenstoren hangt, is erg groot, wel 30 meter. Het waait momenteel te hard voor die vlag en vergt veel mankracht die op te hangen.’’ 

Uitzondering

De Studentenkerk laat de regenboogvlag normaal gesproken alleen wapperen tijdens de Roze week op de campus, maar maakt nu een uitzondering. De vlag wappert daar sinds dinsdagochtend.

Ook middelbare scholen laten zien dat ze zich tegen de verklaring keren. Onder meer op het Stedelijk Gymnasium hangt de regenboogvlag uit, net als op de NSG Groenewoud. De NSG Groenewoud laat met een tekst op Facebook daarnaast ook blijken zich te keren tegen de verklaring. ‘Of je nou van mannen, vrouwen of God houdt, op onze school is iedereen welkom', schrijft de school op Facebook. Onder het bericht staat een Loesje-tekst: ‘homoseksualiteit is aangeboren, homofobie is aangeleerd'. 

Op het Kandinsky College prijkt zelfs aan beide vlaggenmasten de regenboogvlag. ,,Ik ben er heel trots op’’, zegt rector Joris Bovy. ,,We maken er ons op school hard voor dat niemand wordt uitgesloten en dat onze leerlingen met een kritische blik, zonder vooroordelen naar de wereld kijken. ‘School opent je wereld’ is niet voor niets ons motto. Op subtiele wijze willen we zo laten blijken dat we ons tegen de Nashville-verklaring keren.’’ 

De regenboogvlag op het Stedelijk Gymnasium.
Volledig scherm
De regenboogvlag op het Stedelijk Gymnasium. © DG
De regenboogvlag wappert ook bij het gemeentehuis van Berg en Dal in Groesbeek.
Volledig scherm
De regenboogvlag wappert ook bij het gemeentehuis van Berg en Dal in Groesbeek. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.