Nijmegen geeft 32.000 uit aan kunst die er niet komt

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen heeft 32.000 euro uitgegeven aan een kunstwerk dat er niet komt. Het plan om de vier bruggen over het Maas-Waalkanaal te voorzien van een luidklok is afgeblazen wegens praktische bezwaren en protesten van omwonenden. Maar de gemeente is de ontwikkelkosten wel kwijt. 

Big Bang heette het project dat begin dit jaar is afgeblazen. De bedoeling was om onder elke Nijmeegse brug over het Maas-Waalkanaal een bronzen klok te hangen.

Vijf keer per dag zouden ze een gongslag zouden laten horen. Het idee erachter was om met het geluid een verbinding te maken maken tussen de bruggen en de wijken aan weerszijden van het kanaal.

Verbinding

Volledig scherm
Het geluid van een voormalige kerkklok wordt in juli 2015 onder de Dukenburgsebrug bij Hatert getest voor wijkbewoners. © Archieffoto Gerard Verschooten

Al sinds 2015 wil Nijmegen kunst in de zone rond het kanaal. Die moet zorgen voor herkenbaarheid en verbinding tussen de bruggen en achterliggende wijken. Vier kunstenaars gingen ermee aan de slag. Het stadsbestuur was het meest gecharmeerd van het plan Bing Bang van Stanislav Lewkovicz.

Daar stelde de gemeenteraad in 2017 geld voor beschikbaar, 150.000 euro. Wel is met de kunstenaar afgesproken dat de uitvoering stap voor stap moest gaan en begeleid met onderzoeken. Zo had de gemeente laten testen of de klokken niet te veel geluid zouden maken en of het qua constructie mogelijk was om de klokken onder de brug te hangen.

Uiteindelijk werd duidelijk dat de uitvoering te risicovol was. De benodigde veiligheidsmaatregelen waren te duur, te ingewikkeld en vroegen te veel beheer. Bovendien hadden bewoners van Dukenburg intussen bezwaar gemaakt. Hun argument: we hebben last van het geluid en bovendien is er niets te zien. 

Nieuw plan

Het geld dat over is, staat nog steeds gereserveerd voor een kunstwerk langs het Maas-Waalkanaal. Als het nodig is, krijgt de gemeenteraad het verzoek om extra middelen  beschikbaar te stellen. Er is nog geen nieuw plan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.