Nijmegen herdenkt het bombardement,
speeches van Aboutaleb, Blokhuis en Verbeet

VideoNIJMEGEN - In korte tijd wierpen Amerikaanse bommenwerpers hun lading boven de binnenstad, vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Nijmegen werd gebombardeerd. Er vielen bijna 800 doden en de binnenstad lag in puin. Vanmiddag is de herdenking. 

Het programma is om 11.30 uur van start gegaan in de Stevenskerk. Hier hielden onder anderen Shawn Crowley van de Amerikaanse ambassade en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam een toespraak. Om iets over twaalf volgde er een stille tocht naar het monument De Schommel in de Marikenstraat.

Basisschoolleerlingen en VMBO-leerlingen verzamelen zich rondom de schommel en Burgemeester Bruls houdt kort na 12.30 uur een toespraak. Ook staatssecretaris Paul Blokhuis speecht, net als Gerdi Verbeet, voorzitter van het 4&5 mei comité. Om exact 13.28 uur is een stilte van twee minuten.

Om 13.30 begint de muziek weer en delen basisschoolkinderen kaarten uit met het onbekende kind op de voorzijde, een tekening van Rene Brouns. 

Om 13.35 worden de kransen neergelegd. Burgemeester Bruls zal de eerste krans leggen, namens de gehele bevolking van Nijmegen. 

Volledig scherm
Herdenking bombardement op Nijmegen van 75 jaar gelden bij De Schommel. © DG
Volledig scherm
Herdenking bombardement op Nijmegen van 75 jaar gelden bij De Schommel. © DG
Volledig scherm
Muziek bij de herdenking van het bombardement op Nijmegen van 75 jaar geleden. © Bert Beelen
Volledig scherm
Burgemeester Bruls houdt een toespraak. © Bert Beelen
Volledig scherm
Kinderen en ouderen spelen een grote rol bij de herdenking. Tussen de ouderen in burgemeester Hubert Bruls © Bert Beelen
Volledig scherm
Kranslegging bij De Schommel. © Bert Beelen
Volledig scherm
Herdenking bij De Schommel. © DG
Volledig scherm
Herdenking van het bombardement op Nijmegen, 75 jaar geleden. De stille tocht.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.