Nijmegen in 2040: 15.000 woningen extra en toch groener
NIJMEGEN - Hoe ziet Nijmegen er in 2040 uit? De gemeente presenteerde dinsdag een beeld van een compacte, groene stad met brede lanen en een centrum dat deels ook aan de Lentse kant van de Waal ligt. De toverwoorden zijn economisch veerkrachtige, sociaal en gezond, aantrekkelijk en duurzaam.
De stad Nijmegen zal de komende twintig jaar nog sneller groeien dan gepland. Als het aan de gemeente ligt komen er 15.000 woningen bij. Ook het aantal arbeidsplaatsen in vooral de health en hightech-sector moet stijgen, de gemeente koerst op duizend per jaar.
De groei vindt allemaal plaats binnen de huidige stadsgrenzen, de omgeving moet vooral groen blijven. De nieuwe huizen en banen komen vooral in Waalsprong (Noord), Waalfront West), centrum, stationsomgeving, Winkelsteeg, Heyendaal en rond het Maas-Waalkanaal.
Hoofdwegen worden groene lanen
Om de stad toch leefbaar te houden komt er veel groen bij, onder meer boomrijke lanen langs hoofdwegen als de Sint Annastraat, Graafseweg, Energieweg en Hatertseweg. Automobilisten kunnen aan de randen van de stad hun voertuigen parkeren op P+R’s en kunnen met het openbaar vervoer verder doordringen naar het centrum. Binnen de stad zijn er vele routes voor fietsers en voetgangers.
Dat zijn de ambities die omschreven staan in de ontwerp-Omgevingsvisie Nijmegen 2020-2040 Stad in Beweging, die gisteren is gepresenteerd door wethouder Noël Vergunst. Sinds 2018 hebben inwoners en ondernemers herhaaldelijk hun mening kunnen geven over de toekomst van de stad. In november werd ‘De Week van de Stad’ gehouden. Dit ontwerp is daar het resultaat van. Op 2 maart is er een inloopavond waarin al deze plannen nog eens toegelicht worden. De inspraak loopt tot 2 april.
In grote lijnen ziet Nijmegen er in 2040 als volgt uit:
Nijmegen is veel groter gegroeid
Er komen 15.000 nieuwe woningen bij, 10.000 tot 2030 en nog eens 5.000 in de tien jaar daarna. Dat zijn er zo’n 30 procent meer dan nu gepland en het Rijk moet daar ook nog toestemming voor geven. De woningen worden vooral geconcentreerd in nieuwbouwgebieden zoals het Waalfront (West) en de Waalsprong (Noord).
Wonen en werken dichter bij elkaar
In wijken en buurten moeten slimme combinaties van woningen en bedrijven ontstaan, waardoor alles bereikbaar is met fiets of te voet.
Het stadscentrum omarmt de Waal
De binnenstad wordt groter: ook het Valkhofkwartier, het Waalfront met Honig en Nyma en het eiland Veur-Lent horen erbij, net als de nieuwe wijken Stelt, Hof van Holland en Hoge Bongerd. Winkelen is minder belangrijk geworden, bezoekers komen er vooral voor horeca, cultuur, dienstverlening en evenementen. En er zijn meer woningen, onder meer in het Vlaamse Kwartier.
Nijmegen omarmt ook het kanaal
Er komt meer leven rond het Maas-Waalkanaal. Dukenburg en Lindenholt moeten meer bij de stad betrokken worden door er meer bedrijvigheid te vestigen. Op bedrijventerrein Winkelsteeg worden juist weer meer woningen gerealiseerd, in een later stadium gebeurt dat ook aan de Oost-Kanaalhaven.
Nieuwe toekomst voor moeilijke wijken
De wijken Dukenburg, Neerbosch-Oost en Hatert moeten weer aantrekkelijk worden zodat ze klaar zijn voor de toekomst. Buurten zullen aangepakt worden, er komen meer plekken om te werken en het aantal voorzieningen wordt uitgebreid. De huizen zijn betaalbaar en energiezuinig, bij het aanbod horen ook appartementen voor ouderen en kleine huishoudens plus complexen voor gemeenschappelijke woonvormen.
Minder auto’s in de stad
Niet bij elk huis is meer een parkeerplek beschikbaar. Bezoekers kunnen hun auto parkeren op één van de P+R-plekken die als een ring rond de stad liggen. Verder vervoer naar het centrum kan per openbaar vervoer of fiets.
Veel groene plekken en groene routes
In de stad kunnen voetgangers en fietsers zich prettig verplaatsen via een een fijnmazig netwerk van beweegroutes en ommetjes. In buurten en wijken zijn voldoende speelplekken. De hoofdroutes voor auto's worden veranderd in groene lanen met veel bomen aan weerszijden van de weg, het liefst ook in de middenberm.
Nijmegen is nagenoeg gasloos
Elektriciteit wordt niet alleen buiten de stad duurzaam opgewekt met windmolens maar ook binnen de bebouwde kom, bijvoorbeeld met zonnepanelen op daken en op braakliggende terreinen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM2
Ineens drijven er tientallen dode karpers in een vijver in Nijmegen, nog eens tientallen happen naar lucht: ‘Niks doen geen optie’
NIJMEGEN - Tientallen karpers zijn afgelopen weekend gestikt in de overstortvijver in Park Malderborgh. Zuurstofgebrek, is het vermoeden. Ondertussen ligt ook de vijver aan de Tarweweg bezaaid met dode vis. Wat is er aan de hand? -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
Leo is op zoek naar liefhebbers speciale Vierdaagse-items: ‘Opbrengsten gaan naar Ruby and Rose’
NIJMEGEN - Leo Verhees (90) uit Nijmegen verkoopt al jaren Vierdaagse-items. De opbrengsten zijn voor het goede doel: Stichting Ruby and Rose. Hij hoopt dat de lopers die normaal langs zijn kraam komen, hem nu ook via internet vinden. -
Eindelijk weer volle zalen? Stadsschouwburg en Vereeniging lopen zich warm voor nieuw seizoen
NIJMEGEN - Stadsschouwburg Nijmegen en Concertzaal de Vereeniging lopen zich warm voor het nieuwe seizoen, waarin weer alle beschikbare stoelen gebruikt kunnen worden. De kaartverkoop gaat dinsdag 24 mei van start.
-
PREMIUM13
Grote overlast Kronenburgerpark, politie gaat vaker surveilleren: ‘Nooit zo erg geweest’
NIJMEGEN - De toenemende overlast vanuit het Kronenburgerpark is omwonenden een doorn in het oog. Volgens bewoners van de Parkweg en de Kronenburgersingel zorgt een steeds grotere groep voor herrie, vaak tot diep in de nacht, zijn er junks en dealers en geregeld vechtpartijen. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM7
VVD wil nieuwe Nijmeegse coalitie gedoogsteun geven, GroenLinks verrast: ‘Over welke stad gaat dit?’
NIJMEGEN - GroenLinks, de grootste politieke fractie van Nijmegen, is totaal verrast door een aankondiging van de VVD. Die partij laat weten de plannen van het nieuwe stadsbestuur te willen steunen, maar GroenLinks - voortrekker van de aanstaande coalitie - weet van niets.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen