Volledig scherm
Ontwerp van de nieuwe moskee in Nijmegen. © m3-architekten, Stuttgart

‘Nijmegen is beter af zonder een nieuwe Diyanet-moskee’

OpinieNIJMEGEN - De komst van een grote, nieuwe Turkse moskee in Nijmegen moet met een kritische blik worden bekeken, betoogt de Nijmeegse historicus W. Dresen.

De gemeente Nijmegen heeft grond verkocht aan de Islamitische Stichting Nederland voor de bouw van een grote moskee ter vervanging van de huidige kleinere moskee. Tevens verschenen in het nieuws de eerste schetsen van het te verschijnen gebouw. Een groot wit gebouw aan het Jonkerbosplein.

Velen zullen de komst van deze moskee, met zelfs een plek voor andersgelovigen, als symbool van pluriformiteit en verdraagzaamheid beschouwen. Noem dan ook nog eens horeca en groen en je hebt al snel een frisse, eigentijdse uitstraling. Is dat echter ook de uitstraling die past bij een moskee van de Islamitische Stichting Nederland, ook wel bekend als de Nederlandse afdeling van Diya-net?

Erdogan

Het antwoord is nee. Toen Erdogan met zijn AK-partij aan de macht kwam in Turkije werd het directoraat van godsdienstzaken, Diyanet, door hen ingezet om het soennitische geloof van de meerderheid van de Turkse bevolking te versterken. Hiermee wordt de scheiding tussen kerk en staat aangetast en worden andere religieuze stromingen benadeeld.

De afgelopen jaren kwam de Nederlandse afdeling van Diyanet in opspraak. Onder andere door de aflevering van Zondag met Lubach van 19 maart 2017 werd bekend dat deze organisatie als ‘de lange arm van Turkije’ kan worden gezien. De imams, de inhoud van een deel van de preken en geldstromen komen uit Turkije. De vraag nu is waarom gemeente Nijmegen ondanks deze informatie de uitbreiding van de moskee toch een goed plan vindt. Zo goed zelfs, dat ze haar eigen bestemmingsplan ervoor wil wijzigen.

Op dit moment heeft Nijmegen al een kleine, onopvallende Diya-net-moskee. Men beweert dat dit huidige gebouw onder andere te klein is voor het aantal bezoekers. Jaren geleden was ik in deze moskee aanwezig tijdens het vrijdaggebed, wat toch een druk moment zou moeten zijn. Maar dat was niet zo. Is er écht noodzaak tot een nieuw gebouw vanwege de huidige bezoekersaantallen, of wil men vooral een imposanter gebouw?

‘Progressief en jong van geest’

De door de naast het Jonkerbosplein gelegen Novio Tech Campus geuite zorgen over het imago van deze plek zijn terecht. Voor iedereen in Nederland die het belangrijk vindt om in een land te wonen waar kerk en staat gescheiden zijn en religie geen machtspositie meer heeft, is de aanwezigheid van Diyanet-moskeeën geen goede zaak.

Hoelang duurt het nog voordat in onze samenleving en in dit geval in Nijmegen in het bijzonder het besef doordringt dat je, juist als je verdraagzaamheid, vrijheid en pluriformiteit belangrijk vindt, kritisch moet zijn over de Nederlandse afdeling van Diya-net? Dit maakt je niet tot een extremist, maar juist tot een beschermer van een vrije samenleving. Juist een stad als Nijmegen die zichzelf als progressief en jong van geest ziet, is beter af zonder een overduidelijke aanwezigheid van de lange arm van Erdogan.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.