Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Nijmegen kreeg in 2018 een kwart meer WOZ-bezwaren

NIJMEGEN - Het aantal bezwaren tegen de WOZ-beschikking in de gemeente Nijmegen is vorig jaar met ongeveer een kwart toegenomen. Volgens de gemeente heeft dat hoogstwaarschijnlijk te maken met de forse stijging van de huizenprijzen, waardoor mensen onverwachts geconfronteerd worden met het feit dat hun woning veel meer waard is geworden.

De taxatiewaarde van de woning (WOZ-waarde) is onder meer van invloed op de hoogte van lokale belastingen en waterschapslasten. Een lagere waarde kan daarom gunstig zijn. Van de bezwaarmakers in 2018 kreeg 23 procent (gedeeltelijk) gelijk. In 2017 maakte 18 procent succesvol bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde, zo blijkt uit gegevens van de gemeente Nijmegen.

Lage aantallen

Op het totaal aantal aanslagen dat de gemeente Nijmegen jaarlijks verstuurt, gaat het om betrekkelijk lage aantallen. In 2017 verstuurde de gemeente 134.800 aanslagen, waarop 2.013 bezwaren binnenkwamen. Dat is 1,49 procent. 363 inwoners kregen (deels) gelijk.

2018 laat een stijging zien. Op 137.174 aanslagen werden 2.535 bezwaren ingediend (1,85 procent) waarvan er 584 (deels) gegrond werden verklaard. Of de stijging van het aantal bezwaren in 2019 doorzet, is nog niet te zeggen. In Nijmegen vielen de meeste aanslagen op 23 februari in de brievenbus, waarna mensen zes weken de tijd hebben om bezwaar aan te tekenen. Die termijn loopt dus nog.

Of het aantal bezwaren in Nijmegen hoog of laag is, of dat het in de pas loopt met de landelijke trend, durft een woordvoerder niet te zeggen. 

Grote verschillen

De WOZ-waarde roept jaarlijks vragen op. Zo valt het mensen op dat er tussen woningen in eenzelfde straat grote verschillen kunnen zitten; waar de ene woning slechts een half procent in waarde stijgt, is een andere woning 22 procent duurder geworden.  ,,Verschillende type woningen worden verschillend gewaardeerd", verklaart de woordvoerder. ,,Uiteindelijk bepaalt de markt de waarde van een woning. Wij werken daarom met een permanente marktanalyse, waarbij iedere maand de prijsontwikkelingen worden bekeken. Nadat de cijfers in de rekenmodellen zijn ingevoerd, worden alle taxaties nog handmatig nagelopen en gecontroleerd.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.