De ombudsman houdt zich onder meer bezig met uitkeringen en welzijn.
Volledig scherm
De ombudsman houdt zich onder meer bezig met uitkeringen en welzijn. © ANP XTRA

Nijmegen krijgt eigen ombudsman die opkomt voor inwoners

NIJMEGEN - Nijmegen krijgt een ombudsman die opkomt voor belangen van inwoners. Een voorstel van de PvdA kon eerder deze week rekenen op een meerderheid in de Nijmeegse gemeenteraad.

Het gaat om een ombudsman die zich vooral bezighoudt met problemen en klachten op het gebied van zorg, welzijn en uitkeringen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om gedoe met een zorgverzekering, maar ook bij een conflict over de uitbetaling van een bijstandsuitkering.

‘Hartstikke nodig’

,,Zo’n belangenbehartiger is hartstikke nodig”, zegt PvdA-voorman Ammar Selman. ,,Je ziet dat inwoners vaak machteloos staan in conflicten met grote partijen. Daar is onmogelijk tegen op te boksen. Een ombudsman kan ze bijstaan.”

Zo’n functionaris kan advies geven, maar ook onafhankelijk onderzoek doen bij instellingen waar mogelijk misstanden bestaan. Selman: ,,Dat kan naar aanleiding van concrete klachten, maar ook wanneer een ombudsman een bepaalde trend ziet. Neem nu de discussie rondom wachttijden bij de sociale wijkteams. Als een ombudsman zoiets ziet, kan hij de gemeenteraad daarop aanspreken en verzoeken om actie.”

Positieve ervaringen

Veel gemeentes hebben al een eigen ombudsman, waaronder alle buurgemeenten zoals Berg en Dal, Heumen, Wijchen, Beuningen en Druten. Het gaat in al die gemeentelijk overigens om dezelfde juriste: mr. M.J. van Dasselaar. De ervaringen in andere steden zijn veelal positief, volgens Selman. ,,Daarom wil ik dat inwoners van Nijmegen daar ook op kunnen terugvallen. Aankomend jaar gaan we kijken hoe we dat in deze stad kunnen vormgeven, zodat we hopelijk nog in 2020 een eigen ombudsman kunnen aanstellen.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.