Nijmegen krijgt vuurwerkvrije gebieden, maar controleert niet
NIJMEGEN - In Nijmeegse parken en natuurgebieden en rondom kinderboerderijen en begraafplaatsen gaat de vuurpijl tijdens de jaarwisseling in de ban. Op vrijwillige basis, wel te verstaan. Want agenten voor controles zijn er niet.
Delen per e-mail
Het gedeeltelijke vuurwerkverbod wordt niet vastgelegd in de de algemene plaatselijke verordening (APV). Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Het college van burgemeester en wethouders geeft daarmee slechts deels uitvoering aan een voorstel van Partij voor de Dieren en GroenLinks, waarmee de gemeenteraad onlangs in meerderheid instemde.
Vuurwerkvrije zones horen nu niet in de APV, vindt Bruls. ,,Als we als overheid een maatregel afkondigen die in beginsel voor de burger juridisch bindend is, maar in de praktijk niet uitvoerbaar blijkt te zijn, zetten we de burger op het verkeerde been. Daarmee handelen we als overheid niet betrouwbaar.”
Ik heb er vertrouwen in dat inwoners rekening houden met de natuur
Bewustwording
Daarnaast: in de gebieden in kwestie - denk bijvoorbeeld aan het Goffertpark, Kronenburgerpark en de Lentse Warande - wordt tijdens Oud en Nieuw sowieso al nauwelijks geknald, vervolgt de burgemeester. ,,Dat geldt zeker voor begraafplaatsen. Hoe moet ik het verkopen als in een wijk in Nijmegen tijdens de jaarwisseling overlast bestaat, maar ik niet voldoende politiecapaciteit heb omdat een agent in bijvoorbeeld het Goffertpark de wacht houdt?”
Onder aan de streep verwacht Bruls dat vrijwillige vuurwerkvrije gebieden eenzelfde effect hebben als een wijziging van de APV. ,,De aankomende weken gaan we daarom een bewustwordingscampagne houden. Ik heb er vertrouwen in dat inwoners rekening houden met de natuur. De afgelopen jaren ging dat ook goed.”
Meten met twee maten
Michelle van Doorn, fractievoorzitter van Partij van de Dieren, is ‘enorm teleurgesteld’ en noemt het voorstel van Bruls ‘boterzacht’. ,,Afgelopen jaar bleek in onder meer Almere dat vrijwillige vuurwerkzones nauwelijks effect hebben. Veel mensen hebben daar helaas lak aan.”
Dat in Nijmegen onvoldoende politiecapaciteit beschikbaar is, vindt Van Doorn een drogreden. ,,Genoeg mensen die in het dagelijks leven verkeersovertredingen begaan of drugs gebruiken. Terwijl daar ook regels voor bestaan. Moeten we die regels dan ook maar afschaffen? Ik vind het meten met twee maten.”
Afgelopen jaar bleek in onder meer Almere dat vrijwillige vuurwerkzones nauwelijks effect hebben. Veel mensen hebben daar helaas lak aan
Door vuurwerkvrije gebieden juridisch af te bakenen, kan een overheid ook naderhand overtreders bestraffen, besluit Van Doorn. ,,Die mogelijkheid ontneemt het college zichzelf nu. Wat ons betreft is hier het laatste woord niet over gesproken, zodat het volgend jaar écht anders gaat.”
Meer vuurwerkoverlast buiten seizoen
In Nijmegen zijn de afgelopen vier maanden 72 klachten geregistreerd die te maken hebben met vuurwerkoverlast. Vorig jaar waren dat er nog maar 26. Het is onduidelijk waar de plotselinge stijging vandaan komt.
De cijfers hebben betrekking op de maanden juli tot en met medio november. Vooral in oktober en november zijn er fors meer klachten binnengekomen dan het afgelopen jaar. Zo staat de teller van oktober dit jaar op 27, tegenover 8 klachten in 2018. In de eerste helft van november kwamen dit jaar ook 27 overlastmeldingen binnen. Vorig jaar waren dat er slechts 11.
Die stijging is opvallend, constateert ook een woordvoerder van de gemeente Nijmegen: ,, We roepen mensen actief op om te melden via Meld- en herstelapp; dus dat kan een verklaring zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Weer een streep door Dag van Lindenholt
NIJMEGEN - De Dag van Lindenholt die dit jaar zou plaatsvinden op 20 juni gaat niet door. Door de lockdown kon de editie van 2020 ook al niet doorgaan. De organisatie verwacht niet dat de coronacrisis in juni al voorbij is, dus is er nu al een streep gezet door de komende editie. -
Nijmeegse supermarkten mogen ook ’s nachts laden en lossen
NIJMEGEN - Supermarkten mogen tot en met dinsdag 9 februari vrachtwagens de hele dag en nacht laten laden en lossen. Normaal moet dat tussen 07.00 en 23.00 uur gebeuren, maar vanwege de coronacrisis knijpt de gemeente Nijmegen een oogje toe en is het bevoorraden 24 uur per etmaal toegestaan. Ook mogen de essentiële winkels nu op zondag net zolang geopend zijn als doordeweeks: van 06.00 uur tot aan het begin van de avondklok. -
PREMIUM
video Op stadssafari in de Hazenkamp: ‘Zoiets verwacht je toch niet?’
NIJMEGEN - Twee vossen die op klaarlichte dag door de achtertuinen lopen. Een bunzing die zich zomaar laat fotograferen. Een steenmarter die brutaal over de vensterbank klautert, richting de buren die een kippenren in de voortuin hebben staan. De Nijmeegse wijk Hazenkamp, vol met straten met dierennamen, doet zijn naam eer aan: het is er een beestenboel. -
PREMIUM
Bruls: extra agenten in de avond en nacht en meteen een bon voor wie de avondklok schendt
NIJMEGEN - Wie tijdens de avondklok zonder goede reden toch op straat is, kan meteen een bekeuring verwachten. De politie zet ook tijdelijk extra mensen in om te controleren of iedereen zich wel aan de avondklok houdt. -
PREMIUM
COLUMN 'T PLEIN Is het niet verstandig de verkiezingen enkele maanden op te schuiven?
Oud-burgemeester Guusje ter Horst noemde verkiezingen altijd ‘het feest van de democratie’. Ze haalde zelfs met een bus wijkbewoners op om samen in het Nijmeegse stadhuis de uitslagen te volgen. Ik heb er mooie herinneringen aan.
-
PREMIUM
Nijmegen koopt gebouw Museum Het Valkhof: ‘Uiteindelijk kost ons dat geen geld’
NIJMEGEN - De kogel is door de kerk: de gemeente Nijmegen koopt het pand van Museum Het Valkhof. De gemeente betaalt 4,9 miljoen euro en het museum gaat huur betalen. ,,Uiteindelijk kost ons dat geen geld”, zegt wethouder Noël Vergunst. ,,We betalen het in dertig jaar af met de huuropbrengst.” -
PREMIUM
het virus en ik ‘Die stip aan de horizon omarmen duurt niet lang meer’
Er gloort licht aan het einde van de tunnel voor de verpleeghuizen Joachim & Anna, De Honinghoeve en Nijevelt van zorgkoepel De Waalboog. Bestuurder Rita Arts is blij en trots. -
PREMIUM
Verzet tegen bouw op eiland Veur-Lent groeit: ‘De stad heeft ademruimte nodig’
NIJMEGEN - Leuk voor een kleine groep kopers van dure woningen maar een aderlating voor de Nijmeegse bevolking. Met dat argument is een petitie gestart tegen woningbouw op stadseiland Veur-Lent. De tegenstanders krijgen steun van twee Nijmegenaren van het jaar: Tim Hogenbosch en Rob Jaspers.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen