Volledig scherm
Het water stroomt van de Waal naar de nevengeul © DG

Nijmegen met opening nevengeul veilig voor hoogwater

NIJMEGEN - Het water stroomt vanaf nu vanuit de Waal de nevengeul bij Lent in. Minister Melanie Schultz van Haegen heeft donderdagmiddag, samen met de burgemeester Hubert Bruls, de nevengeul geopend. "Nijmegen is door het project veiliger en mooier geworden", zei Schultz.

"Nijmegen is een voorbeeld voor de wereld. U mag apetrots zijn", aldus de minister tijdens de opening.

Noodzakelijk
Verder vertelde Schultz tijdens de opening dat de maatregel een noodzakelijke bescherming is voor de groeiende stad en complimenteerde ze de omwonenden voor de betrokkenheid. "Zij hebben tijdens de werkzaamheden heel veel voor de kiezen gekregen."

Grootste waterwerk
Spiegelwaal, zoals de nevengeul officieel heet, is het grootste en duurste waterwerk in het kader van het project Ruimte voor de Rivier. Daarin wordt op zo'n 30 plekken in het land meer ruimte aan de rivieren gegeven. De kosten van het project in Lent bedragen zo'n 410 miljoen euro.

Veiligheid
Tussen Nijmegen en Lent zit een scherpe, knellende bocht in de Waal. Bij extreem hoogwater, als in 1993 en 1995 in het Rivierenland, kon de rivier het water nauwelijks kwijt. In kader van het project werd de dijk bij Lent is 350 meter landinwaarts verplaatst en in de uiterwaarden werd de nevengeul gegraven. Door deze extra waterafvoer kan het peil van de Waal bij hoogwater ongeveer 35 centimeter zakken.

Volledig scherm
© DG
Volledig scherm
Minister Melanie Schultz van Haegen opent samen burgemeester Hubert Bruls de nevengeul. © DG
Volledig scherm
Opening Nevengeul. © DG
Volledig scherm
Verlichte duim in de nevengeul bij Nijmegen. © Erik van Haalen
Volledig scherm
De duim die uit de dijk wordt gehaald om het water de ruimte te geven © DG
Opening Nevengeul, Spiegelwaal. Door minister Schultz en burgemeester Bruls. Nijmegen 3 december 2015. footage handeling: Frank Hermans.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Irakees (19) had seks met Syrisch meisje (15) en moet mogelijk cel in voor ontucht

    Irakees (19) had seks met Syrisch meisje (15) en moet mogelijk cel in voor ontucht

    NIJMEGEN - Een beetje naïef, maar vooral ook dramatisch, verliepen het leven en de liefde voor een Syrisch meisje van 16 afgelopen anderhalf jaar in Nijmegen. In een jaar tijd vluchtte ze uit haar land, scheidden haar ouders, werd ze verliefd én zwanger, en raakte ze haar zwangerschap én haar vriendje kwijt. Als de rechtbank ook vindt dat de relatie ontucht opleverde, is het dramafilmscenario compleet. De officier van justitie eiste 15 maanden cel.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.