Volledig scherm
Archieffoto. © ANP XTRA

'Nijmegen moet schulden van jongeren opkopen'

NIJMEGEN - April Ranshuijsen van GroenLinks en fractievolger Marjolijn Mijling van de Stadspartij DNF willen dat Nijmegen een schuldenfonds voor jongeren opzet.

Ranshuijsen en Mijling willen dat Nijmegen een schuldenfonds voor jongeren opzet. Ranshuijsen: ,,Nijmegen moet de schulden van die jongeren in één klap opkopen. Dan resteert nog maar één schuldeiser, de gemeente. Dat zorgt voor rust bij die jongeren, geeft hen duidelijkheid. Daarna is het veel eenvoudiger om afspraken te maken over de aflossing en begeleiding.’’

Schuldeisers

Volgens Ranshuijsen heeft Nijmegen de afgelopen jaren tal van financiële preventieprojecten voor jongeren opgezet. Bij ROC Nijmegen en op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen worden veel jongeren bereikt. Op het ROC en het Werkbedrijf zijn wekelijks spreekuren over hoe om te gaan met geld.

Volgens Ranshuijsen is dit alles te weinig voor de jongeren die al met stevige schulden kampen. ,,Die worden door de individuele schuldeisers aangesproken. Die willen nauwelijks meewerken aan een verstandig aflossingstraject. Ze eisen allemaal hun geld apart op.’’

Te veel uitgeven

De raadsleden willen dat deze jongeren een nieuwe start kunnen maken. Uit onderzoek blijkt dat zo'n 14 procent van de jongeren (18 tot 27 jaar) schulden heeft. Sommige jongeren weten niet wat 'het gewone leven kost' en geven te snel geld uit.  

Ernstige schulden

Volgens Robert Mars van het schuldenhulpteam Just van de welzijnsorganisatie InterLokaal kampen in Nijmegen zeker 600 tot 700 jongeren met ernstige schulden van 4.000 euro en meer. Het gaat vooral om jongeren op mbo-niveau of daaronder.

Ranshuijsen denkt aan een fonds van zo'n 200.000 om jaarlijks 50 jongeren te helpen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.