Volledig scherm
© Paul Rapp

Nijmegen na Utrecht en Amsterdam meest aantrekkelijke stad

NIJMEGEN - Nijmegen is na Amsterdam en Utrecht de meest aantrekkelijke stad van Nederland om te wonen. Nijmegen scoort goed als het gaat om bereikbaarheid, het culturele aanbod, veiligheid, de verhouding koop- en huurwoningen, de nabijheid van natuurgebieden, de kwaliteit van het culinaire aanbod, de aanwezigheid van een universiteit en het historische karakter van de stad (het percentage woningen gebouwd vóór 1945).

De hoge notering is er voor het eerst omdat de Atlas voor gemeenten, de onderzoekers die de ranglijst maken, niet meer naar de landsgrenzen kijkt. Waardoor voor Nijmegen bijvoorbeeld ook het Reichswald ineens meetelt als een nabij natuurgebied.

Volgens onderzoeker Marten Middeldorp van de Atlas voor Gemeenten is een belangrijke indicator voor aantrekkelijkheid de aanwezigheid van werk in de buurt. Daardoor scoort Nijmegen ineens hoger als ook de banen net over de grens meetellen. ,,Maar uit onderzoek blijkt wel dat mensen zich door die grens laten belemmeren, toch niet zo gauw kiezen voor een baan in Duitsland.”

Slechten

Dat de onderzoekers nu met de ‘ontgrensde’ ranglijst komen, is omdat ze zo willen laten zien hoe belangrijk het is om de grensbarrières - zoals taal, regels en belastingen - te slechten.  Als mensen het makkelijker gaan vinden om over de grens te gaan werken of bijvoorbeeld naar de opera te gaan, dan wordt de aantrekkelijkheid van hun woonplaats groter.

Arnhem profiteert overigens ook van de 'weggevallen grenzen’. Waar Nijmegen klom van plek 7 naar 3, stijgt Arnhem van 11 naar 9. Ede zakt door de grotere concurrentie van de grenssteden twee plaatsen en komt uit op plek 26. 

Gelukkigste gemeente

De gemeente Ede kwam in 2017 uit de bus als gelukkigste gemeente van Nederland. In de definitie van de Atlas voor Gemeenten wordt dat geluk naast woonaantrekkelijkheid ook bepaald door onder meer gezondheid.

Venlo is in de ranglijst van vijftig aantrekkelijke steden de plaats die het meest profiteert van het feit dat ook de voorzieningen over de grens ineens meetellen. Die stad stijgt van plaats 47 naar plek 11.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.