Volledig scherm
Studenten ruimen op in de keuken. © Bert Beelen

Nijmegen op 10e plek met studentenkamer á 376 euro

NIJMEGEN - Studenten betalen in Nijmegen gemiddeld 376 euro huur per maand voor hun kamer. Daarmee staat de Waalstad op een tiende plek in een lijst van twintig studentensteden. Duurste is Amsterdam (610 euro), goedkoopste Wageningen (284 euro).

Dat heeft goedkoop.nl berekend, een website waar bezoekers allerlei tips krijgen voor een goedkoper leven. Arnhem (386 euro) en Den Bosch (410 euro) zijn iets duurder dan Nijmegen.

Met het nieuwe studiejaar voor de boeg, staat kamerbewoning in de schijnwerpers. Nijmegen scoort ook goed in een lijst voor 'beste studentenkamerstad 2017'. 

De Waalstad hoeft alleen Delft en Leiden voor zich te dulden. Samensteller is de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), in samenwerking met het Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences) en brancheorganisatie voor particuliere verhuurders Vastgoed Belang. 

Gekeken is naar zaken als de inzet van gemeenten om het kamertekort op te heffen  en het gemeentelijke beleid rond particuliere verhuur. 

Vincent Buitenhuis, manager van studentenhuisvester SSH&, herkent zich in het beeld dat het goed gaat met de kamerbewoning in Nijmegen. SSH& beheert met 6.500 kamers 35 procent van de kamermarkt. 

Vijf jaar geleden had SSH& 5.800 kamers. ,,Komende jaren willen we doorgroeien naar 7.000", aldus Buitenhuis. In tegenstelling tot andere studentensteden is volgens hem geen sprake van woningnood onder studenten. ,,Wel kan het zijn dat je even moet wachten als je ouders in de buurt wonen, maar iedere student die zich heeft ingeschreven komt binnen een jaar aan de beurt."

Aandachtspunt is wel het toenemend aantal buitenlandse studenten. Van de 6.500 wooneenheden bezetten die inmiddels zo'n duizend plekken. Dat aantal groeit snel. ,,Probleem is dat je een student uit India of München niet op en neer kunt laten reizen en zo snel mogelijk moet huisvesten." 

Met vastgoedmagnaat Ton Hendriks is vanwege de hoge druk recent afgesproken dat diens Nebo-klooster tweehonderd kamers vrij houdt voor buitenlanders die hier promotieonderzoek doen. 

Ondanks verhalen in de media dat eerstejaarsstudenten vanwege het leenstelsel vaker thuis zouden blijven wonen, is volgens Buitenhuis het aantal studenten dat zich heeft ingeschreven bij de SSH& juist verder gestegen. ,,We zitten op 2.800 inschrijvingen tegen 2.500 vorig jaar. In 2015 waren het er 2.250. Het beeld dat minder eerstejaars op kamers willen, herkennen we dus niet."

 Maar misschien, houdt Buitenhuis een slag om de arm, dat er minder kamers verhuurd worden op de particuliere markt. ,,Dat is iets om in de gaten te houden." 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.