Volledig scherm
Veel verkamerde panden in de Burghardt van den Berghstraat in de Nijmeegse wijk Bottendaal. © Paul Rapp

Nijmegen pakt 13 illegaal verkamerde panden aan

NIJMEGEN - Bij 25 controles heeft de gemeente Nijmegen vorig jaar 13 illegale situaties opgespoord in stadsdelen waar veel overlast is door verkamerde panden, onder meer in Bottendaal. De 13 kamerverhuurbedrijven bleken niet over de benodigde vergunning te beschikken.

Tegen de dertien eigenaren is een handhavingstraject gestart. Zij kunnen alsnog een vergunning aanvragen om de illegale kamerverhuur te legaliseren. Eén pandeigenaar heeft dat tot op heden gedaan.

Een en ander blijkt uit een eerste evaluatie van de strengere beleidsregels rondom kamerverhuur in Nijmegen die sinds 1 januari vorig jaar gelden. De controles zijn in de laatste vijf maanden van 2018 uitgevoerd.

Weigering

Nijmegen verleende vorig jaar aan zo'n vijfhonderd eigenaren een vergunning om hun pand te mogen verkameren. Zo'n 50 aanvragen zijn geweigerd. De pandeigenaren die een vergunning kregen, maakten meestal gebruik van het overgangsrecht om een pand - dat onder de oude beleidsregels vergunningsvrij was, maar onder de nieuwe regels niet meer - alsnog te legaliseren.

Daarnaast zijn zo’n 130 klachten afgehandeld over bijvoorbeeld afval en fietsen rond kamerverhuurpanden, blijkt uit de evaluatie. Nijmegen trekt nog geen conclusies over de effecten van het nieuwe beleid in de stad. De nieuwe beleidsregels zijn nog maar net ingevoerd, de periode is te kort om het effect te kunnen meten, stelt de gemeente. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.