Volledig scherm
Veel verkamerde panden in de Burghardt van den Berghstraat in de Nijmeegse wijk Bottendaal. © Paul Rapp

Nijmegen pakt 13 illegaal verkamerde panden aan

NIJMEGEN - Bij 25 controles heeft de gemeente Nijmegen vorig jaar 13 illegale situaties opgespoord in stadsdelen waar veel overlast is door verkamerde panden, onder meer in Bottendaal. De 13 kamerverhuurbedrijven bleken niet over de benodigde vergunning te beschikken.

Tegen de dertien eigenaren is een handhavingstraject gestart. Zij kunnen alsnog een vergunning aanvragen om de illegale kamerverhuur te legaliseren. Eén pandeigenaar heeft dat tot op heden gedaan.

Een en ander blijkt uit een eerste evaluatie van de strengere beleidsregels rondom kamerverhuur in Nijmegen die sinds 1 januari vorig jaar gelden. De controles zijn in de laatste vijf maanden van 2018 uitgevoerd.

Weigering

Nijmegen verleende vorig jaar aan zo'n vijfhonderd eigenaren een vergunning om hun pand te mogen verkameren. Zo'n 50 aanvragen zijn geweigerd. De pandeigenaren die een vergunning kregen, maakten meestal gebruik van het overgangsrecht om een pand - dat onder de oude beleidsregels vergunningsvrij was, maar onder de nieuwe regels niet meer - alsnog te legaliseren.

Daarnaast zijn zo’n 130 klachten afgehandeld over bijvoorbeeld afval en fietsen rond kamerverhuurpanden, blijkt uit de evaluatie. Nijmegen trekt nog geen conclusies over de effecten van het nieuwe beleid in de stad. De nieuwe beleidsregels zijn nog maar net ingevoerd, de periode is te kort om het effect te kunnen meten, stelt de gemeente. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Eerste P-plaatsen voor bakfietsen op Hertogplein als proefproject: ‘Ik wil niet dat klanten een bon krijgen’

  Eerste P-plaat­sen voor bakfietsen op Hertog­plein als proefpro­ject: ‘Ik wil niet dat klanten een bon krijgen’

  NIJMEGEN - Op het brede trottoir van het Hertogplein in Nijmegen zijn drie speciale parkeerplaatsen voor bakfietsen ingericht. In opdracht van de gemeente zijn op de stoep voor speelgoedwinkel De Regenboog vakken gemarkeerd met een bakfietssymbool. Zo kunnen bakfietsbestuurders - onder anderen klanten van de speelgoedshop - hun voertuig kwijt terwijl ze even snel een boodschap doen.
 2. 't Plein: Tuinvogeltelling
  PREMIUM
  COLUMN

  't Plein: Tuinvogel­tel­ling

  NIJMEGEN - Onlangs las ik in een studie dat door de ruilverkaveling zo'n 80 procent van de akkervogels is verdwenen. Het te open weidelandschap is de oorzaak. Gelukkig las ik tegelijk over de kansen om die vogels weer terug te krijgen. Op de Doornikse Natuurakkers bij Lent waar heggen, struiken, bloemrijke velden en fruitbomen weer een prominente plek hebben gekregen, zijn intussen weer 59 soorten broedvogels gespot. Dit zou de 'gewone boer' toch moeten stimuleren rond zijn akkers ook (weer) zulke échte natuurstroken aan te leggen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.