Nijmegen pas na 24 uur geïnformeerd over stuwongeluk Grave
GRAVE/ NIJMEGEN - Pas 24 uur na het stuwongeluk in Grave en het leeglopen van het Maas en Maas-Waalkanaal, is de gemeente Nijmegen door Rijkswaterstaat geïnformeerd.
En pas anderhalve dag na de aanvaring - een met 2.000 ton benzeen geladen tanker voer dwars door de stuw - was er voor het eerst bestuurlijk contact tussen burgemeester Hubert Bruls en Rijkswaterstaat.
Crisiscommunicatie
Dat blijkt uit antwoorden van Bruls op schriftelijke vragen van de Nijmeegse VVD-fractie. „Wat ik daarvan vind, houd ik nog even voor me. Ik vertel het eerst aan de onderzoekscommissie die in kaart brengt hoe de communicatie in de 48 uur na het ongeluk is verlopen”, zegt Bruls.
Tonnen aan schade
Bij de aanvaring, op 29 december om 19.30 uur in dichte mist, werd een groot gat in de stuw geslagen. Water stroomde weg, het waterpeil zakte bijna 3 meter. In het Maas-Waalkanaal kwamen woonboten scheef te liggen, de scheepvaart in het kanaal was anderhalve week gestremd en bedrijven leden voor tonnen schade.
Nijmegen
Uit de beantwoording van de VVD-vragen wordt ook duidelijk dat Bruls pas op de ochtend na de bijna-ramp door de operationeel leider van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is gebeld. Bruls is de voorzitter van deze Veiligheidsregio. „Maar hierover kan ik duidelijk zijn: er was geen reden om mij uit mijn bed te bellen, vind ik. Ik had als voorzitter geen rol bij dit incident. Er was ook geen directe dreiging voor Nijmegen.”
Media
Bruls was bovendien via de media al op de hoogte van het ongeluk met de tanker, zegt hij.
De burgemeesters van Heumen en Mook en Middelaar uitten in de dagen na het stuwongeluk stevige kritiek; ze vonden dat ze op de avond van de aanvaring op de Maas uren eerder geïnformeerd hadden moeten worden.
Verwarring
Het kostte de hulpdiensten in de dichte mist veel tijd om het schip te lokaliseren en vast te stellen wat er was gebeurd.
„Ik vind het eerlijk gezegd niet zo verwonderlijk dat er gezien de mist veel verwarring was”, zegt Bruls daarover. „Maar het is terecht dat de aansturing en de communicatie nu goed onderzocht worden.”
Gifwolk
Volgens calamiteitenexpert Paul Scheepers, verbonden aan Radboudumc, zijn Grave en met name Nederasselt aan een ramp ontsnapt. Het grootste gevaar was volgens hem het ontsnappen van een gifwolk uit de benzeentanker, die bij de botsing met de stuw de stuurhut verloor, 3 meter naar beneden donderde maar wonderwel niet brak.
Er lopen twee onderzoeken naar de bijna-ramp. Een door de Onderzoeksraad voor Veiligheid, een door Rijkswaterstaat en de betrokken Veiligheidsregio's en waterschappen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws gemist?
Vakbond kondigt vijf dagen OV-staking aan • Slachtoffer van mensensmokkel vervoerde zelf illegalen, zegt OM
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van vrijdag 3 februari. -
Derde ronde eindstation voor Groesbeekse judoka Van den Berg in Parijs
Het is de Groesbeekse judoka Geke van den Berg niet gelukt om op de prestigieuze Grand Slam van Parijs het podium te bereiken. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
PREMIUMInterview2
Hans van Zwam (75) krijgt euthanasie: ‘Dit is opa niet meer, dit is een karikatuur’
De sokken met de beeltenis van Che Guevara liggen op de keukentafel van Hans van Zwam. ,,Die trek ik aan in mijn doodskist”, zegt hij. Hij maakte die kist zelf, zo’n dertig jaar geleden. Ze staat in zijn schuurtje. Maandag over een week ligt hij in zijn kist. Dan krijgt hij euthanasie. Een verlossing van zijn darmkanker. -
-
-
PREMIUM11
Doorbraak in Wijchen: groen licht voor ‘McDonald’s’
Wel of geen McDonald’s in Wijchen? Zelden deed een onderwerp de gemoederen in Wijchen zo hoog oplopen. De gemeenteraad heeft donderdagavond een knoop doorgehakt. Het gaat door. Lambrasse II mag gebouwd worden. En wethouder Gerrits maakt excuses. -
Nieuws gemist?
Zeker 5 doden door lawines in Alpen • Carrie ten Napel kreeg plots last van wegrakingen
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van 4 februari.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen