Nijmegen moet niet meewerken aan de nieuwbouwplannen van de Eyub Sultanmoskee op het Jonkerbosplein vindt de actiegroep Nijmegen Rechtsaf.
Volledig scherm
Nijmegen moet niet meewerken aan de nieuwbouwplannen van de Eyub Sultanmoskee op het Jonkerbosplein vindt de actiegroep Nijmegen Rechtsaf. © Leo IJsvelt/De Gelderlander

Nijmegen Rechtsaf: blokkeer nieuwe moskee Jonkerbosplein

NIJMEGEN - De actiegroep Nijmegen Rechtsaf heeft alle partijen in de gemeenteraad opgeroepen alsnog de bouw van een nieuwe grote moskee op het Jonkerbosplein te blokkeren.

Woordvoerder Michel van de Bergh benadrukt dat de moskee aangestuurd wordt door Diyanet, een instantie die onder gezag staat van de Turkse president Erdogan. Ankara selecteert en betaalt de imams van de moskee, volgens Van de Bergh. ,,Het is onwenselijk dat de lange arm van Ankara vaste voet aan de grond krijgt in Nijmegen.’’

Nijmegen Rechtsaf vreest ook de groeiende islamitische invloed in ons land. 

Steun

Uit de kieswijzer van De Gelderlander blijkt dat de grote meerderheid van de partijen die meedoen aan de raadsverkiezingen, de komst van de moskee nog steeds steunt. Het gaat om een nieuwbouwplan van de Eyup Sultan Moskee uit Bottendaal, het oudste islamitische gebedshuis in Nijmegen. Deze moskee is al ruim veertig jaar actief in de stad. Het gebouw aan de Vondelstraat is te krap geworden voor alle activiteiten.

De voorstanders benadrukken, zo blijkt uit de kieswijzer, 'dat in Nederland vrijheid van godsdienst geldt voor alle geloofsgemeenschappen'. 

Instemming

In mei van 2016 heeft een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad al ingestemd met een moskee op het parkeerterrein tegenover het gebouw FiftyTwoDegrees. De politieke discussies in 2015 en 2016 hebben wel geleid tot enkele eisen: zo wil Nijmegen geen buitenlandse inmenging bij de financiering van de nieuwbouw. Ook moet de uitstraling van de moskee moet passen bij de omgeving. Met andere woorden: het gebouw moet modern ogen, niet ouderwets. 

Het bestemmingsplan hiervoor komt nog in procedure, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Het wachten is op de bouwplannen: wat wordt het? En de financiering. Er is nog geen kogel door de kerk, we zijn nog steeds in overleg.’’ Zelf denkt het moskeebestuur niet voor 2021  met de nieuwbouw te kunnen starten.

Protesten

In 2015 en 2016 kwamen diverse protesten uit omliggende buurten tegen de  moskee. Die gingen vooral over de locatie. Enkele raadsfracties stelden vervolgens een minder prominente plek voor: de hoek Hogelandseweg-Neerbosscheweg bij kinderdorp Neerbosch. Actievoerder Willy Riep, die enkele duizenden handtekeningen tegen de moskee bij het Jonkerbosplein ophaalde, pleitte voor nieuwbouw op industrietrein Bijsterhuizen. Deze alternatieven werden afgewezen.

De groep Nijmegen Rechtsaf  vindt dat raadsfracties bij hun besluit om een grote moskee toe te staan op het Jonkerbosplein 'de invloed van Erdogan op wat hier in Nijmegen in de moskee gebeurt stevig hebben onderschat'. 

Acties

Nijmegen Rechtsaf was eerder, in september betrokken bij actie van op het dak van een islamitische basisschool in Amsterdam. De groep toonde daar spandoeken met de tekst: 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten.' De afgelopen weken zette de groep burgerwachten in bij diverse geldautomaten in Nijmegen. Het was een reactie op de vele overvallen van de laatste maanden bij de pinkasten.

Zie ook dg.nl/kieswijzer.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.