Volledig scherm
Actie tegen een moskee in Nijmegen © Frank Hermans

Nijmegen Rechtsaf houdt actie tegen moskee in de stad, politie grijpt in

NIJMEGEN - Een handvol actievoerders van Nijmegen Rechtsaf heeft zich vanochtend vroeg laten gelden in Nijmegen. Rond het Jonkerbosplein zijn diverse spandoeken opgehangen en borden geplaatst die de politie snel heeft weggehaald.

Met de spandoeken drukte Nijmegen Rechtsaf zich uit tegen de komst van een grote, nieuwe moskee in de stad. Die zou moeten verrijzen aan het Jonkerbosplein.

Snel einde actie

Volledig scherm
Actie tegen een moskee in Nijmegen © Frank Hermans

Op de doeken, zichtbaar tussen station Nijmegen-Goffert  en het Shell tankstation, benoemt Nijmegen Rechtsaf 'de lange arm van Erdogan'. Voor de actie had de beweging geen toestemming.

De actie begon vanmorgen om 06.55 uur en tien minuten later greep de politie al in. Politieauto's kwamen van alle kanten. Na drie kwartier was het protest definitief beëindigd. Alle doeken en borden waren toen weer verwijderd en één actievoerder werd aangehouden voor het plakken van pamfletten.

Nijmegen Rechtsaf had nog flyers willen uitdelen en fakkels willen afsteken vanaf de spoorbrug, maar dat heeft de politie voorkomen.

Woordvoerder Michel van de Bergh benadrukte eerder tegenover De Gelderlander dat de moskee aangestuurd wordt door Diyanet, een instantie die onder gezag staat van de Turkse president Erdogan. Ankara selecteert en betaalt de imams van de moskee, volgens Van de Bergh. ,,Het is onwenselijk dat de lange arm van Ankara vaste voet aan de grond krijgt in Nijmegen.’’

Nijmegen Rechtsaf vreest ook de groeiende islamitische invloed in ons land. 

Nijmegen Rechtsaf was eerder, in september 2017 betrokken bij een actie op het dak van een islamitische basisschool in Amsterdam. De groep toonde daar spandoeken met de tekst: 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten.' Ook zette de groep afgelopen winter een tijdje burgerwachten in bij diverse geldautomaten in Nijmegen. Het was een reactie op de vele overvallen bij de pinkasten destijds.

Volledig scherm
Actie tegen een moskee in Nijmegen © Frank Hermans
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.