Het spandoek van Nijmegen Rechtsaf, bij het Erasmusgebouw.
Volledig scherm
Het spandoek van Nijmegen Rechtsaf, bij het Erasmusgebouw. © Bert Beelen

Nijmegen Rechtsaf protesteert tegen komst
‘omstreden’ minister naar Radboud Universiteit

NIJMEGEN - De Nijmeegse protestbeweging Nijmegen Rechtsaf heeft woensdagochtend op de campus van de Radboud Universiteit een metersgroot spandoek opgehangen tegen de komst van de Indonesische religie-minister Lukman Hakim Saifuddin. Het spandoek werd vrij kort daarna verwijderd.

Saifuddin is één van de sprekers op een congres dat woensdag op de Nijmeegse universiteit wordt gehouden. Onderwerp van de dag: de gematigde islam.

Daar is de komst van Saifuddin totaal niet mee te rijmen, zegt Nijmegen Rechtsaf-voorman Michael van den Bergh.

,,Hij is minister in een land waar de sharia-politie op straat regeert en lijfstraffen aan de orde van de dag zijn. Onbegrijpelijk dat hij komt spreken over een congres dat gaat over de gematigde islam.”

‘Zie het in proportie’

Het congres wordt gehouden door Nahdlatul Ulama, de grootste moslimorganisatie ter wereld. Volgens de organisatie is de dag juist bedoeld om de andere kant van de islam te laten zien: ‘Er is wel degelijk groeiend extremisme. Maar zie het in zijn proportie, nog steeds is het overgrote deel van de moslims gematigd.’

Van den Bergh: ,,Zo’n congres op de universiteit: prima. Maar zorg dat ook dat je daadwerkelijk gematigde sprekers uitnodigt.”

Saifuddin, die sinds 2014 minister is, staat niet bekend als een minister met extremistische opvattingen. ,,Maar tegelijkertijd zijn mede onder zijn bewind lijfstraffen tegen homo’s geïntroduceerd en wordt de sharia-politie gedoogd. Dat is niet goed te praten”, aldus Van den Bergh.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.