Volledig scherm
De woning van Danny M. in de Hegdambroek. © Paul Rapp

Nijmegen stapt naar hoogste rechter om bedreigde Danny M. uit de stad te houden

NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls wil niet dat de bedreigde Nijmegenaar Danny M. in Nijmegen terugkeert.  De gemeente Nijmegen is bij de Raad van State in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de Arnhemse bestuursrechter. Die bepaalde begin februari dat Danny M. per direct in Nijmegen mocht terugkeren. Na 4 april is hij ook weer welkom in zijn woning in de wijk Hegdambroek. 

Burgemeester Bruls wil dat zijn stadsverbod blijft gelden. Vorige zomer sloot hij de woning van M. 

Aanslag

Er waren volgens de politie concrete aanwijzingen dat huurmoordenaars een aanslag op zijn leven zouden beramen. Daarmee zouden niet alleen hij en zijn gezin groot gevaar lopen. Ook de veiligheid van de buurt kwam in het geding. M. en gezin moesten Nijmegen verlaten.

M. vocht de maatregel met succes aan. De rechter vindt een verbod voor heel Nijmegen te ver gaan. Bovendien moet de verbanning in april worden opgeheven. Op zijn beurt vecht Bruls nu het vonnis aan. Het kan een jaar duren voordat de Raad van State de zaak inhoudelijk behandeld. 

Telefoonleverancier van de onderwereld

Danny M. leverde in het verleden telefoons die niet te kraken zouden zijn. Deze vonden gretig aftrek bij criminelen, wat hem de bijnaam ‘de telefoonleverancier van de onderwereld’ opleverde. Uiteindelijk bleek dat de telefoons tóch te kraken zijn. Sindsdien is M. zijn leven niet zeker.

De Nijmegenaar wil desondanks in zijn stad terugkeren. Mocht Bruls dat per se willen voorkomen dan kan de burgemeester een nieuw noodbevel uitvaardigen. De kans daarop is groot. Volgens Bruls is het gevaar voor M. en daarmee het risico op een aanslag niet geweken. M. betwist daarentegen dat hij gevaar loopt.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.