Volledig scherm
Museum Het Valkhof in Nijmegen. © DG

Nijmegen stelt Museum Het Valkhof onder curatele

NIJMEGEN - Museum Het Valkhof krijgt voorlopig geen subsidie voor het hele jaar van de gemeente Nijmegen. Zeker tot juli keert de gemeente nu maandelijks een bedrag uit waarvan de salarissen van de medewerkers betaald kunnen worden. Nijmegen stelt het museum daarmee feitelijk onder curatele.

Wethouder Bert Velthuis (cultuur) wil eerst duidelijkheid over de financiële situatie van het museum. „Tegelijk willen wij de dagelijkse gang van zaken bij het museum niet frustreren.”

Bureau Berenschot start volgende week een onderzoek naar de levensvatbaarheid van het museum. „Pas als álle gegevens op tafel liggen besluiten wij over een nieuwe meerjarensubsidie vanaf 2018”, aldus Velthuis.

Diepe crisis
Het Valkhof verkeert in een diepe crisis. Vlak voor kerst is directeur Arend-Jan Weijsters op non-actief gesteld door de Raad van Toezicht (RvT). Dat gebeurde nadat de directie en manangementteam het vertrouwen in die RvT hadden opgezegd.

Het slagveld tot nu toe: op 7 februari vecht Weijsters zijn schorsing aan via een kort geding; de RvT is inmiddels opgestapt en de BankGiro Loterij stopte de jaarlijkse subsidie van twee ton aan het museum.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.