Nijmegen vreest 'yuppenschil' door hoge huurprijzen

NIJMEGEN - Bij verschillende raadsfracties groeit de vrees voor een 'yuppenschil' rond het Nijmeegs centrum. De partijen zijn verontwaardigd dat de nieuwe kleine flats aan de Genestetlaan in Willemskwartier, 1.000 meter van het centrum, voor minimaal 710 euro per maand worden verhuurd.

Deze week bleek dat de ontwikkelaar niet met de huurprijs wil zakken, ondanks een dringend verzoek van wethouder Bert Velthuis. De gemeente kan niets afdwingen. ,,We zijn kansloos. En dat spijt me zeer’’, zegt Velthuis.

Jongeren

Voor de start van de bouw is steeds gezegd dat een deel van deze flatjes bedoeld zijn jongeren uit Willemskwartier. Twee jaar geleden werd nog gesproken over huren van 410 tot 500 euro. Jongeren hadden hier ook actie voor gevoerd.

Die jonge woningzoekenden uit de buurt zijn nu diep teleurgesteld. Ze voelen zich bedonderd door de ontwikkelaar én door de wethouder. De wijkraad van Willemskwartier snapt hun boosheid. In overleggen met ontwikkelaar Stuworld is volgens de wijkraadslid Ferry Blüm steeds gesproken over betaalbare huren. ,,710 euro is dan toch echt wat anders.’’

Starters

Vooral GroenLinks, D66 en de PvdA beginnen zich af te vragen hoe het zit met de belofte van wethouder Bert Velthuis om goedkope, betaalbare woningen voor starters te realiseren. Drie jaar geleden is toegezegd dat er zo'n 1.000 stuks in Nijmegen bij zouden komen. Fractieleider Pepijn Boekhorst (GroenLinks) ziet er nog weinig van terug.

De De Genestetlaan in het Willemskwartier.
Volledig scherm
De De Genestetlaan in het Willemskwartier. © Leo IJsvelt/De Gelderlander

 Niet alleen bij de Genestetlaan zouden ze komen, ook op de plek van het oude UWV-kantoor aan de Koninginnelaan/Tunnelweg waren deze goedkope startersappartementen gepland. ,,Ik hoor niks meer van de ontwikkeling’’, zegt Boekhorst. Hij begint zich zorgen te maken over de woonkansen voor jongeren met weinig inkomen.

Gefaald

Tobias van Elferen, fractieleider van D66, wil ook weten waar die betaalbare starterswoningen blijven. ,,Er is en er wordt volop gebouwd rond het centrum, maar het zijn vooral duurdere flats. Wij hebben steeds gezegd, zorg voor een goede menging, dus zorg ook voor goedkope huurwoningen."

PvdA-raadslid Giselle Schellekens wil een debat met de wethouder. Zij vindt dat Velthuis gefaald heeft. ,,Hoe kan ik hem nog vertrouwen? Zijn eerdere toezeggingen over lage huren blijken niks waard te zijn."

SP-fractieleider Hans van Hooft verdedigt zijn eigen wethouder Velthuis nog wel. ,,Hij is bedonderd door de ontwikkelaar. Er waren goedkope flats beloofd in allerlei gesprekken."

Van Hooft wil de ontwikkelaar straffen voor de 'hoge huren'. ,,Stuworld wil ook met nieuwbouw aan de slag in de Vossenlaan in de Hazenkamp. Daar gaat de gemeente dus niet aan meewerken, wat ons betreft."

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.