Volledig scherm
Alleen in drie familievakken geldt een rookverbod. Op de rest van de NEC-tribunes mag er vrolijk gepaft worden. © ANP Pro Shots

Nijmegen wil af van roken op sportclubs maar NEC heeft nog geen plan voor rookvrij stadion

NIJMEGEN - Alle sportclubs in Nijmegen moeten met ingang van 1 juli 2019 rookvrij zijn. Dat streven heeft het college van burgemeester en wethouders tenminste. Op de tribunes van eerstedivisieclub NEC Nijmegen mag er echter voorlopig gewoon nog volop gepaft worden: een concreet plan voor een rookvrij stadion is er nog niet.

En dat is ironisch: het college ziet in de Nijmeegse voetbalclub juist een voortrekkersrol om een 'rookvrije generatie te creëren', zo is te lezen in de 'uitvoeringsnotitie rookvrije generatie'. 

'Onder aanvoering van NEC verleiden we de sportsector in Nijmegen om aan te sluiten bij de rookvrije generatie en een activatie te doen in de de vorm van een campagne rookvrije sport', aldus de notitie. 

Een woordvoerder van NEC wil niet op de kwestie ingaan: ,,We zijn in overleg met de gemeente Nijmegen en treden in een later stadium naar buiten met een plan over roken en gezondheid in het algemeen."  De vraag of ook het Goffertstadion met ingang van 1 juli 2019 ook volledig rookvrij is, wil hij niet bevestigend antwoorden.

'Keuze is aan NEC'

Quote

We streven naar rookvrije sportclubs, maar het is geen keiharde wet

Woordvoerster gemeente Nijmegen

 Andere profclubs, waaronder PSV Eindhoven, kondigden onlangs wel al aan met ingang van juli 2019 sigaretten in het stadion te weren. Op dit moment zijn en er drie supportersvakken in het NEC-stadion - de zogenaamde familievakken - waar  een rookverbod geldt. In andere vakken en in de supportersgrachten mag nog gewoon worden gerookt.

Een gemeentewoordvoerster stelt dat een rookverbod een eerste instantie een zaak van de club is. ,,We streven naar rookvrije sportclubs, maar het is geen keiharde wet." Ze bevestigt dat de gemeente binnenkort met NEC om de tafel gaat. ,,We willen samen onderzoeken hoe we naar een rookvrije generatie kunnen toewerken. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat NEC daarbij dezelfde doelen nastreeft als dat wij doen. Maar of het stadion ook volledig rookvrij wordt, is uiteindelijk de keuze van NEC."  

Vitesse hanteert wél rookverbod

Elders in het land zijn er zelfs al meerdere stadions waar de peuk volledig in de ban is gedaan. Zo geldt in de ArenA, de thuishaven van Ajax, al tien jaar een rookverbod. Ook in het Arnhemse GelreDome, waar Vitesse haar thuiswedstrijden speelt, mag niet worden gerookt. Kleinere clubs als Almere City hanteren met ingang van dit seizoen ook een rookverbod. De KNVB, de Nederlandse voetbalbond, laat tot slot weten dat dit inmiddels 208 amateurvoetbalclubs in Nederland rookvrij zijn.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.