Volledig scherm
Fietsenstalling bij centraal station Nijmegen. © Tom Hessels

Nijmegen wil dat fietsenstalling NS op station altijd open en gratis is

NIJMEGEN - Fietsers kunnen al gratis parkeren in de gemeentelijke stalling onder Doornroosje. Nijmegen wil nu in gesprek met de NS om ook de andere stalling bij het station voor de eerste 24 uur kostenvrij te maken. 

Omdat klanten in de stationsstalling nu nog een klein bedrag moeten betalen, 1,25 per dag en 105 euro voor een jaarabonnement, is het in de stalling onder Doornroosje veel drukker. Daar zijn doordeweeks 90 procent van de rekken bezet, in de NS-stalling is dat slechts 37 procent.

Om die verdeling wat evenwichtiger te maken wil de gemeente Nijmegen bij de NS pleiten om het regime van de stationsstalling aan te passen. De eerste 24 uur zouden treinreizigers dan gratis terecht kunnen. De stalling moet dan wel het hele etmaal geopend zijn en bemand worden door een medewerker.

Nu gaan de deuren dicht  na de laatste trein ’s nachts om vlak voor de eerste trein in de ochtend weer open te gaan. De NS heeft al in meerdere stations dergelijke 24-uur stallingen, onder meer in Arnhem, Amersfoort en Apeldoorn.

Het wordt nog drukker

In de toekomst wordt het naar verwachting nog drukker, omdat het hele stationsgebied anders wordt ingericht. De planning is om onder meer aan de westkant van het station, waar ook een nieuwe entree wordt gerealiseerd, extra stallingsruimte te creëren. Verder wordt bekeken of in de stallingen een onderverdeling kan komen in kort (minder dan 24 uur) en lang parkeren. 

Volledig scherm
Fietsenstalling bij Doornroosje. © Gerard Verschooten

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.